Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | 5 najpopularniejszych mitów żywieniowych w cukrzycy typu 2

5 najpopularniejszych mitów żywieniowych w cukrzycy typu 2

22 listopada 2023     czas czytania 3 min
Wokół tematu cukrzycy typu 2 wciąż krąży wiele mitów żywieniowych i błędnych przekonań. Porady z Internetu czy grup wsparcia często odbiegają od zaleceń opartych na dowodach naukowych. Poniżej prezentujemy kilka najpopularniejszych pytań dotyczących sposobu żywienia w cukrzycy typu 2 i udzielamy rzetelnych odpowiedzi zgodnych z aktualną wiedzą naukową.
  1. Czy dieta w cukrzycy jest bardzo restrykcyjna?

Zalecenia żywieniowe w cukrzycy typu 2 opierają się na zasadach zdrowego żywienia, które odzwierciedla Talerz Zdrowego Żywienia. Eksperci Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego rekomendują, aby 45-65% energii z diety pochodziło z węglowodanów (w tym <10% z cukrów prostych), ok. 15-20% z białka oraz 25-40% z tłuszczów, przy czym ważna jest ich jakość. W jadłospisie chorego na cukrzycę należy zwrócić uwagę na produkty będące źródłem błonnika pokarmowego – jego minimalna dzienna ilość powinna wynosić 25 g lub 15 g/1000 kcal diety.

  1. Czy trzeba ograniczyć węglowodany w cukrzycy typu 2?

Węglowodany złożone, pochodzące m.in. z pełnoziarnistych produktów zbożowych, powinny stanowić główne źródło energii w diecie diabetyka. Ograniczeniu podlegają cukry proste, których bogatym źródłem jest m.in. żywność przetworzona, słodycze i wyroby cukiernicze czy słodkie napoje. Pacjenci z cukrzycą typu 2 często boją się spożywać węglowodany i eliminują znaczne ich ilości z jadłospisu. Może to jednak negatywnie wpływać na funkcjonowanie organizmu i zachodzące w nim procesy metaboliczne. Warto poszerzyć swoją wiedzę na temat rodzaju węglowodanów występujących w żywności oraz ich wpływu na organizm. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w artykule eksperta Centrum Dietetycznego Online.

  1. Czy w cukrzycy typu 2 można jeść owoce?

Zalecenia żywieniowe w cukrzycy typu 2 nie wykluczają żadnych grup produktów spożywczych, w tym owoców. Owoce są naturalnym źródłem cukrów prostych (m.in. glukozy i fruktozy), których podaż w diecie pacjentów z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej powinna być ograniczona. Niemniej z uwagi na wysoką wartość odżywczą, owoce nie powinny być całkowicie wyeliminowane z diety diabetyka, a spożywane w mniejszej ilości. Owoce są źródłem wielu witamin, składników mineralnych, przeciwutleniaczy, cennego błonnika pokarmowego oraz wody. Warto częściej sięgać po owoce świeże, najlepiej ze skórką, które są lepszym wyborem niż suszone, w zalewie czy soki owocowe. Pacjenci z cukrzycą powinni zadbać również o to, aby owoce nie były spożywane samodzielnie, a stanowiły element posiłku w połączeniu z produktem białkowym, tłuszczowym i/lub o wysokiej zawartości błonnika pokarmowego. Dzięki temu indeks glikemiczny posiłku będzie niższy i wydłuży się czas trawienia. To z kolei będzie zapobiegać gwałtownym wahaniom poziomu glukozy i insuliny we krwi.

Gorszy wybór maliny zjedzone samodzielnie

Lepszy wybór → maliny + jogurt naturalny + orzechy laskowe + płatki owsiane + cynamon

  1. Dlaczego tak ważne jest, aby osoba chora na cukrzycę typu 2 spożywała posiłki o regularnych porach?

Zaleca się, aby osoba chora na cukrzycę typu 2 spożywała posiłki regularnie, co 3-4 godziny. Jednak, bardzo często osoby ze stwierdzoną cukrzycą typu 2 decydują się na zaprzestanie jedzenia po godz. 18 albo zastosowanie popularnego okna żywieniowego, którego bezpieczeństwo i korzyści z jego stosowania w tej chorobie nie zostały do tej pory zatwierdzone przez żadne towarzystwo naukowe związane ze zdrowiem publicznym.

Dlaczego tak istotne jest spożywanie posiłków przez diabetyka o regularnych porach?  Po 2-3 godzinach od posiłku stężenie glukozy we krwi obniża się do wartości początkowych, takich jak są osiągane przed jego spożyciem. Z tego powodu, aby nie doszło do nagłego spadku poziomu glukozy we krwi (tzw. hipoglikemii), eksperci kładą szczególny nacisk na regularność w spożywaniu posiłków przez pacjentów z cukrzycą typu 2. Regularne jedzenie zapobiega gwałtownym wahaniom poziomu cukru we krwi, a tym samym niekontrolowanym wyrzutom insuliny.

  1. Jakie są najczęstsze błędy żywieniowe pacjentów z cukrzycą typu 2?

Najczęstsze błędy w sposobie żywienia pacjentów z cukrzycą typu 2:

  • stosowanie diet niekonwencjonalnych (np. głodówek, postów owocowo-warzywnych, diet sokowych), które mają „wpływać na poprawę stanu zdrowia”,
  • eliminowanie z diety pieczywa, makaronu i ziemniaków pod pretekstem, że „tuczą” i „podnoszą stężenie cukru we krwi”,
  • zbyt duże przerwy między posiłkami,
  • spożywanie owoców bez ograniczeń, bo „przecież są zdrowe”,
  • stosowanie miodu i cukru trzcinowego, jako „zdrowszego zamiennika” cukru białego.

Pamiętaj, aby zawsze weryfikować wszelkie informacje dotyczące kwestii zdrowia! Niestety często zdarza się, że wskazówki i porady znalezione w Internecie czy kolorowej prasie mają niewiele wspólnego z aktualną wiedzą naukową. Jeśli masz jakiekolwiek pytania związane z żywieniem, możesz skorzystać z bezpłatnych porad specjalistów z zakresu żywienia człowieka i dietetyki za pośrednictwem platformy Centrum Dietetycznego Online.

Piśmiennictwo:

  1. Araszkiewicz A., Bandurska-Stankiewicz E., Borys S. i wsp.: Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę 2022. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego. Curr. Top. Diabetes 2022; 2(1): 1-134.
  2. Araszkiewicz A., Bandurska-Stankiewicz E., Borys S. i wsp.: Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych z cukrzycą 2021. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, Diabetologia Praktyczna 2021; 7(1): 1-121.
  3. Qian F., Liu G., Hu F.B. i wsp.: Association between plant-based dietary patterns and risk of type 2 diabetes: a systematic review and meta-analysis. JAMA Intern Med. 2019, 179(10): 1335-1344.
  4. Ziemba A.: Czynniki kształtujące tolerancję glukozy i jej ciepłotwórcze działanie. Instytut Medycyny Doświadczalnej i Klinicznej im. Mirosława Mossakowskiego, Polska Akademia Nauk, Warszawa, 2005.

0 komentarzy

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | 5 najpopularniejszych mitów żywieniowych w cukrzycy typu 2

To może Cię zainteresować