Pasta kanapkowa ze słonecznika

Przepis na 12 porcji   Składniki:   - 1 szklanka nasion słonecznika - 5 suszonych pomidorów z zalewy olejowej - 2 średnie pomidory malinowe - 5 listków świeżej bazylii - 2 łyżki soku z cytryny lub limonki - 3 łyżki zalewy z suszonych pomidorów - szczypta soli, pieprzu i czosnku - 4-5 łyżek wody  

Sposób przygotowania:

  1. Nasiona słonecznika uprażyć na rozgrzanej patelni, aż do ich lekkiego zarumienienia. Odstawić do ostygnięcia.
  2. Pomidory malinowe ponakłuwać nożem, sparzyć gorącą wodą i obrać ze skórki.
  3. Wszystkie składniki przełożyć do naczynia blendera i dokładnie zmiksować na gładką masę.
  4. Jeśli powstała pasta będzie zbyt gęsta, dodać kilka łyżek wody.

Kaloryczność 1 porcji (2 łyżki ~50 g): 117 kcal

Białko: 4,3 g

Tłuszcz: 9,2 g

Węglowodany: 5 g

Autor: Beata Bondyra-Wiśniewska

Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje