Strona główna/Przepisy/Dania główne/Spaghetti z zieloną soczewicą

Spaghetti z zieloną soczewicą

Składniki(2 porcje):

makaron pełnoziarnisty spaghetti
100 g
soczewica zielona
100 g
przecier pomidorowy
100 ml
olej rzepakowy
2 łyżki
czosnek
1 ząbek
oliwki bez pestek
2 łyżki
bazylia
kilka liści
zioła prowansalskie
do smaku
zioła toskańskie
do smaku
sól
szczypta
pieprz
szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Soczewicę wrzucić do wrzątku i gotować na małym ogniu do miękkości.
  2. W drugim garnku ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Cebulę i czosnek obrać z łupiny i drobno pokroić.
  4. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę z czosnkiem. Następnie dodać przecier oraz ugotowaną i odcedzoną soczewicę.
  5. Całość wymieszać doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mieszanką ziół prowansalskich i toskańskich.
  6. Sos podawać z makaronem. Na wierzch ułożyć kilka oliwek i świeże listki bazylii.

Wartość odżywcza:

Kaloryczność 1 porcji: 464 kcal
Białko: 21 g
Tłuszcz: 14 g
Węglowodany: 64 g