
Spaghetti z zieloną soczewicą
Składniki(2 porcje):
- makaron pełnoziarnisty spaghetti
- 100 g
- soczewica zielona
- 100 g
- przecier pomidorowy
- 100 ml
- olej rzepakowy
- 2 łyżki
- czosnek
- 1 ząbek
- oliwki bez pestek
- 2 łyżki
- bazylia
- kilka liści
- zioła prowansalskie
- do smaku
- zioła toskańskie
- do smaku
- sól
- szczypta
- pieprz
- szczypta
Sposób przygotowania:
- Soczewicę wrzucić do wrzątku i gotować na małym ogniu do miękkości.
- W drugim garnku ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Cebulę i czosnek obrać z łupiny i drobno pokroić.
- Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę z czosnkiem. Następnie dodać przecier oraz ugotowaną i odcedzoną soczewicę.
- Całość wymieszać doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mieszanką ziół prowansalskich i toskańskich.
- Sos podawać z makaronem. Na wierzch ułożyć kilka oliwek i świeże listki bazylii.
Wartość odżywcza:
Kaloryczność 1 porcji: 464 kcal
Białko: 21 g
Tłuszcz: 14 g
Węglowodany: 64 g