Chłodnik z ogórkiem i awokado

Składniki (na 2 porcje): - 2 duże ogórki - 1 dojrzałe awokado - 1 1⁄2 szklanki maślanki - 1 łyżka soku z limonki - pęczek kopru - szczypta soli, pieprzu, czosnku, kuminu - 2 jajka - 1 łyżka posiekanego szczypiorku

Sposób przygotowania:

1. Ogórka umyć i obrać ze skórki. Pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do naczynia

blendera.

2. Wyjąć miąższ z awokado i dodać do ogórka.

3. Warzywa zalać maślanką i dodać sok z limonki, koper oraz przyprawy.

4. Całość zmiksować na gładką masę. W razie potrzeby dolać odrobinę wody i doprawić do

smaku.

5. Jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić na ćwiartki.

6. Gotowy chłodnik podawać z jajkiem i szczypiorkiem.

 

Wartość odżywcza 1 porcji :

Wartość energetyczna: 292 kcal

Białko: 15,3 g

Tłuszcz: 18,1 g

Węglowodany: 19,1 g

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje