Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Baza wiedzy
Wyszukiwarka

Artykuły

Celiakia i dieta bezglutenowa – czytanie etykiet

Celiakia i dieta bezglutenowa – czytanie etykiet

Dieta stosowana w celiakii zakłada całkowite wyeliminowanie glutenu, nawet jego śladowych ilości. Istotne jest zatem każdorazowe czytanie informacji zawartych na etykietach produktów spożywczych i upewnienie się, że dana żywność jest bezpieczna dla osoby z celiakią. Czym się kierować i na co zwracać uwagę przy wyborze produktów bezglutenowych?

5 najczęstszych błędów na diecie wegetariańskiej

5 najczęstszych błędów na diecie wegetariańskiej

Według dostępnych danych dobrze zbilansowana dieta wegetariańska może przynieść wiele korzyści dla zdrowia. Zdarza się jednak, że brak odpowiedniej wiedzy i edukacji sprawia, że wegetarianie dokonują nieprawidłowych wyborów żywieniowych. W konsekwencji ich sposób żywienia może być daleki od prozdrowotnego. Poznaj 5 najczęściej popełnianych błędów w diecie wegetariańskiej i dowiedz się, jak ich uniknąć.

Wzdęcia i nadmierne gazy jelitowe – zalecenia żywieniowe

Wzdęcia i nadmierne gazy jelitowe – zalecenia żywieniowe

Wzdęcie brzucha jest subiektywnym uczuciem nadmiernego wypełnienia jelit gazami. Powstawanie gazów jelitowych jest zjawiskiem naturalnym. W przewodzie pokarmowym człowieka zawsze znajduje się pewna ilość gazów. Dopiero ich nadmiar może prowadzić do powstania nieprzyjemnych i dokuczliwych objawów klinicznych, m.in.: odbijania, wzdęcia brzucha oraz nadmiernego oddawania gazów.

Dieta roślinna – zalecenia żywieniowe

Dieta roślinna – zalecenia żywieniowe

Dieta roślinna (wegańska) to sposób żywienia polegający na eliminacji produktów pochodzenia zwierzęcego: mięsa, ryb, mleka i produktów mlecznych, jaj i miodu oraz pozyskiwanych z nich wyrobów. Prawidłowo zbilansowana dieta roślinna jest bezpieczna na każdym etapie życia, należy jednak dostosować ją do indywidualnych potrzeb wynikających m.in. z aktualnego stanu zdrowia – choroby czy stanu fizjologicznego (ciąża, laktacja). W tym celu warto zgłosić się do dietetyka.

Choroba wrzodowa – zalecenia dietetyczne

Choroba wrzodowa – zalecenia dietetyczne

Data aktualizacji: 11.06.2024 r.



Choroba wrzodowa charakteryzuje się powstawaniem wrzodów żołądka lub dwunastnicy, czyli ubytków błony śluzowej sięgających do warstwy mięśniowej. Schorzenie ma charakter przewlekły, tzn. po okresach bezobjawowych trwających od kilku tygodni do nawet kilku miesięcy, występują nawroty choroby. Wrzody mają skłonność do pojawiania się w tych samych miejscach. Do najczęstszych objawów należą ból lub dyskomfort w nadbrzuszu, który może wystąpić w nocy lub wcześnie rano. Ból może też pojawić się w ciągu 1-3 godzin po posiłku.

Dieta w profilaktyce kamicy pęcherzyka żółciowego

Dieta w profilaktyce kamicy pęcherzyka żółciowego

Kamica żółciowa jest chorobą, która dotyka blisko 20% społeczeństwa zarówno w Polsce, jak i w Europie. Mimo iż u większości osób jej przebieg jest bezobjawowy, konieczna jest modyfikacja sposobu żywienia, która zapobiegnie lub opóźni wystąpienie dolegliwych objawów bądź zmniejszy ryzyko ich nawrotów w postaci np. ataków kolki wątrobowej.

Cukrzyca ciążowa – zalecenia żywieniowe

Cukrzyca ciążowa – zalecenia żywieniowe

Cukrzyca ciążowa (GDM, ang. gestational diabetes mellitus) to zaburzenie tolerancji węglowodanów, które po raz pierwszy pojawia się w ciąży lub zostaje rozpoznane w tym czasie (tzn. istniało nie wykryte przed ciążą). Po porodzie u większości kobiet następuje normalizacja stężenia glukozy, u niektórych jednak dochodzi do rozwoju cukrzycy typu 2 w ciągu kilku najbliższych lat. Szacuje się, że całkowite ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 jest blisko 10-krotnie większe u kobiet z przebytą GDM w porównaniu do zdrowych osób. Czas wystąpienia GDM przypada na drugi i trzeci trymestr ciąży.

Ciąża – zalecenia żywieniowe

Ciąża – zalecenia żywieniowe

Ciąża to stan fizjologiczny, podczas którego w organizmie kobiety dochodzi do wielu zmian adaptacyjnych umożliwiających prawidłowy jej przebieg i rozwój dziecka. Wpływają one na przyrost całkowitej masy ciała wynikający m.in. ze zwiększającej się masy rosnącego płodu, zwiększenia objętości krwi krążącej, powiększenia macicy i innych narządów.

Jadłospis – konieczność czy dodatek w zmianie nawyków żywieniowych?

Jadłospis – konieczność czy dodatek w zmianie nawyków żywieniowych?

Dla wielu osób współpraca z dietetykiem kojarzy się z koniecznością ścisłego stosowania ułożonego jadłospisu. Fakt – indywidualnie opracowany plan żywieniowy może być pomocnym narzędziem w zmianie nawyków żywieniowych, ale czy niezbędnym? Tymczasem skuteczna współpraca z dietetykiem powinna opierać się przede wszystkim na edukacji żywieniowej, czyli m.in. nauce samodzielnego komponowania posiłków.

Tłuszcze część 2. Dieta wegetariańska

Tłuszcze część 2. Dieta wegetariańska

Stosowanie diety wegetariańskiej wiąże się z szeregiem korzyści zdrowotnych m.in. obniżeniem ryzyka sercowo-naczyniowego, zachorowania na cukrzycę typu 2 i wystąpienia otyłości. Jednak jak każda dieta eliminacyjna, dieta wegetariańska obarczona jest ryzykiem wystąpienia niedoborów pokarmowych. Wśród najczęściej wymienianych są niedobory witaminy B12, wapnia, żelaza, ale też kwasów omega-3. Jak zadbać o prawidłową podaż poszczególnych kwasów tłuszczowych na diecie wegetariańskiej?

Jak jeść, aby poczuć sytość?

Jak jeść, aby poczuć sytość?

Sytość określa nam czas, w którym powinniśmy zakończyć spożywanie posiłku. Jest to przyjemne uczucie pełności, które towarzyszy nam po osiągnięciu nasycenia do pojawienia się uczucia głodu. Czas, w którym jesteśmy syci zależy od objętości i składu spożytego posiłku czy produktu.

Adaptogeny – czym są i czy warto je stosować?

Adaptogeny – czym są i czy warto je stosować?

Od starożytności ludzie poszukują naturalnych metod poprawy zdrowia i wydolności organizmu. W chińskiej tradycji ziołolecznictwa, takiej jak tradycyjna medycyna chińska (TCM) i ajurweda zidentyfikowano wiele roślin mających zdolność do przywracania równowagi w organizmie i wzmacniania jego naturalnych mechanizmów obronnych. Czy stosowanie takich substancji jest bezpieczne? Jakie są korzyści z ich stosowania?

Celiakia i dieta bezglutenowa – organizacja bezpiecznej kuchni

Celiakia i dieta bezglutenowa – organizacja bezpiecznej kuchni

Celiakia jest chorobą wymagającą rygorystycznej eliminacji glutenu. Zorganizowanie kuchni bezpiecznej dla osoby z celiakią ma umożliwić przygotowywanie posiłków całkowicie bezglutenowych. Usunięcie wszystkich produktów zawierających gluten jest najlepszym rozwiązaniem, często jednak niemożliwym ze względu na obecność w domu osób zdrowych, które gluten spożywają. Jak zatem przygotować swoją kuchnię, aby uniknąć zanieczyszczenia posiłków glutenem?

Dieta bezglutenowa – zalecenia żywieniowe

Dieta bezglutenowa – zalecenia żywieniowe

Dieta bezglutenowa zakłada eliminację glutenu, czyli mieszaniny białek roślinnych występujących w ziarnach zbóż, tj. pszenicy, jęczmieniu i życie. Gluten może występować w produktach przetworzonych, np. proszku do pieczenia lub wędlinach. Z tego powodu prawidłowe stosowanie diety bezglutenowej wymaga starannego czytania etykiet i składów produktów, w niektórych przypadkach również zmienionej organizacji kuchni.

Insulinooporność – zalecenia i jadłospis

Insulinooporność – zalecenia i jadłospis

Insulinooporność to stan zwiększonej oporności tkanek, a szczególnie wątroby, mięśni i tkanki tłuszczowej, na działanie insuliny, co prowadzi do podwyższonego jej stężenia we krwi. Wrażliwość tkanek na insulinę jest zależna od genów, sposobu żywienia, stopnia i rodzaju otyłości oraz poziomu aktywności fizycznej.

Tłuszcze – część 1. Czym są, dlaczego są potrzebne i gdzie je znaleźć

Tłuszcze – część 1. Czym są, dlaczego są potrzebne i gdzie je znaleźć

Tłuszcz to jeden z najbardziej kontrowersyjnych składników pokarmowych. Przez wielu spożywany w nadmiarze, przez innych skrzętnie eliminowany z diety. Jak zwykle bywa, skrajne rozwiązania niewiele mają wspólnego ze zdrowiem. Zarówno nadmiar, jak i eliminacja tłuszczu będą na wiele sposobów niekorzystne i mogą negatywnie odbić się na samopoczuciu i… smaku przygotowywanych potraw.

Poczucie winy i brak motywacji w redukcji masy ciała

Poczucie winy i brak motywacji w redukcji masy ciała

W powszechnie panującej opinii w temacie odchudzania pokutuje przekonanie, że w redukcji nadprogramowych kilogramów niezbędna jest odpowiednia motywacja. Równolegle z tym zostało przyjęte, że ograniczenie kalorii w duchu „MŻ”, czyli im mniej na talerzu, tym lepiej to przepis na sukces.

Dieta po resekcji żołądka

Dieta po resekcji żołądka

Nowotwory żołądka należą do grupy nowotworów górnego odcinka przewodu pokarmowego i charakteryzują się wysokim ryzykiem niedożywienia. Operacje w obrębie jamy brzusznej, w tym żołądka, skutkują dużymi zmianami metabolicznymi w organizmie człowieka.

Jak wspomóc zwiększenie masy ciała – suplementacja FSMP

Jak wspomóc zwiększenie masy ciała – suplementacja FSMP

Trudność ze zwiększeniem masy ciała może dotyczyć zarówno osób zdrowych, jak i chorych. Szczególnie niebezpieczna jest niezamierzona utrata masy ciała, która może wynikać z choroby lub być konsekwencją leczenia, a także gdy pomimo starań nie uzyskujemy efektu wzrostu masy ciała W takich przypadkach ważna jest ocena stanu odżywienia oraz konsultacja dietetyczna.

Jak zdrowo zwiększyć masę ciała?

Jak zdrowo zwiększyć masę ciała?

W populacji polskiej problem zbyt niskiej masy ciała nie jest tak powszechny, jak problem nadwagi i otyłości. Warto jednak wiedzieć, że zarówno niedobór, jak i nadmiar masy ciała może wiązać się z pewnymi zagrożeniami zdrowotnymi. Zbyt niska masa ciała jest stanem niekorzystnym dla zdrowia i wymaga wdrożenia odpowiedniego postępowania dietetycznego. Należy także zasięgnąć porady lekarskiej, a jeśli stan zdrowia psychicznego tego wymaga, skorzystać z pomocy psychologicznej. Z tego artykułu dowiesz się, jak zwiększyć masę ciała dzięki zastosowaniu prawidłowo zbilansowanej diety.

Centrum Dietetyczne Online

Zapisz się na bezpłatne konsultacje online. Zapisz się na bezpłatne konsultacje online.

Przejdź na stronę CDO
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Baza wiedzy