ABC żywienia
Zdrowe odchudzanie
Ruch i żywienie
Choroba a dieta
Psychodietetyka
Ciąża i macierzyństwo
Dzieci i młodzież
Żywienie w placówkach edukacyjnych
Seniorzy
Dla producentów żywności
Polecane artykuły

Czosnek – poznaj jego niezwykłe właściwości prozdrowotne i kulinarne
Czosnek należy do roślin, które oferują wspaniałe bogactwo zdrowotne, dzięki zawartości bardzo dużej ilości różnych związków biologicznie aktywnych w jego…

Izomery trans kwasów tłuszczowych w wyrobach czekoladowych. Nowe dane w Bazie zawartości izomerów trans kwasów tłuszczowych w żywności (e-Baza)
Wyroby czekoladowe cieszą się dużą popularnością, zarówno wśród dzieci i młodzieży, jak i osób dorosłych. Wg danych Głównego Urzędu Statystycznego…
Wszystkie artykuły

Produkty mięsne przetworzone w diecie polskiej młodzieży- najnowsze dane dotyczące pobrania azotynu sodu
Od wielu lat w diecie Polaków przetworzone produkty mięsne, a zwłaszcza wędliny są głównym źródłem azotynów. W trakcie ich produkcji…

Picie matchy – czy ten trend jest zdrowy?
W ostatnich latach sławę w Polsce zyskuje japońska, zielona herbata matcha. Popularność zawdzięcza wyjątkowym właściwościom prozdrowotnym, pomimo dość wyszukanego smaku.…

Styl życia dobry dla mózgu
Starzenie się organizmu jest nieodwracalnym procesem wpisanym w ludzką naturę. Wiąże się z pogorszeniem funkcji poznawczych, w tym pamięci, koncentracji…

Dieta low FODMAP – zasady i zastosowanie
Data aktualizacji: 16.03.2025 r. Dieta low FODMAP polega na eliminacji produktów o wysokiej zawartości FODMAP (tzw. węglowodanów fermentujących). Została opracowana…

Prehabilitacja
Prehabilitacja to temat, który w środowisku medycznym ma coraz większe znaczenie, ponieważ odpowiednie podejście do pacjenta może zwiększyć szanse szybkiego…

Wykorzystanie indeksu i ładunku glikemicznego w praktyce
Jednym z aspektów zdrowego żywienia jest dostarczanie odpowiedniej ilości składników odżywczych, w tym węglowodanów. Naukowcy od lat badają ich budowę,…