ABC żywienia
Zdrowe odchudzanie
Ruch i żywienie
Choroba a dieta
Psychodietetyka
Ciąża i macierzyństwo
Dzieci i młodzież
Żywienie w placówkach edukacyjnych
Seniorzy
Dla producentów żywności
Polecane artykuły

Rola żywienia w profilaktyce i leczeniu endometriozy
Endometrioza jest przewlekłą i nawracającą chorobą będącą przyczyną bólu miednicy oraz niepłodności. Odpowiedni sposób żywienia może prowadzić do zmniejszenia stanów…

Wsparcie żywieniowe w łuszczycy
Choć łuszczyca nie jest w pełni poznaną chorobą, aktualny stan wiedzy naukowej wskazuje, że nawyki żywieniowe mogą mieć znaczący wpływ…
Wszystkie artykuły
Inne

Hiperurykemia i dna moczanowa – zalecenia i jadłospis
Data aktualizacji: 3.12.2023 r. Dna moczanowa jest inaczej nazywana podagrą lub artretyzmem. Cechą charakterystyczną tej choroby jest występowanie nawracających stanów…

Geny a skłonność do chorób dietozależnych
Choroby dietozależne to choroby przewlekłe, występujące często w krajach rozwiniętych. Do tej grupy chorób zaliczamy otyłość, choroby układu krążenia, cukrzycę,…

Zespół policystycznych jajników – zalecenia i jadłospis
Data aktualizacji: 04.08.2023 Zespół policystycznych jajników (ang. policystic ovary syndrom, PCOS) jest jedną z najczęściej występujących chorób endokrynologicznych u młodych…

Witamina D a COVID-19. Aktualny stan wiedzy
W dobie pandemii koronawirusa - SARS-CoV-2 (Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus type 2) i dużej zachorowalności na COVID-19 (CoronaVirus Disease – 2019)…

Dieta w leczeniu wirusowego zapalenia wątroby
Nadużywanie leków, alkoholu oraz niewłaściwa dieta przyczyniają się do uszkodzenia komórek wątroby i rozwoju chorób tj. zapalenie, marskość, stłuszczenie. Choroby wątroby powodowane…

Żywienie w autosomalnie dominującej wielotorbielowatości nerek
Autosomalnie dominująca wielotorbielowatość nerek (ang. autosomal dominant polycystic kidney disease, ADPKD) to najczęstsza uwarunkowana genetycznie choroba nerek, występująca w populacji ogólnej…