ABC żywienia
Zdrowe odchudzanie
Ruch i żywienie
Choroba a dieta
Psychodietetyka
Ciąża i macierzyństwo
Dzieci i młodzież
Żywienie w placówkach edukacyjnych
Seniorzy
Dla producentów żywności
Polecane artykuły

Rola żywienia w profilaktyce i leczeniu endometriozy
Endometrioza jest przewlekłą i nawracającą chorobą będącą przyczyną bólu miednicy oraz niepłodności. Odpowiedni sposób żywienia może prowadzić do zmniejszenia stanów…

Wsparcie żywieniowe w łuszczycy
Choć łuszczyca nie jest w pełni poznaną chorobą, aktualny stan wiedzy naukowej wskazuje, że nawyki żywieniowe mogą mieć znaczący wpływ…
Wszystkie artykuły
Inne

Niekorzystny wpływ leków na wchłanianie składników pokarmowych i stan odżywienia
Niektóre leki mogą zaburzać wchłanianie wielu istotnych składników pokarmowych, powodując ich niedobory w organizmie oraz upośledzenie stanu odżywienia. Zaburzenia wchłaniania niektórych…

Interakcje składników grejpfruta z lekami
Powstanie interakcji składników pokarmowych z lekami zależy głównie od tego, czy są one metabolizowane przy współudziale tych samych enzymów cytochromu P-450. Najlepiej…

Suplementy diety zawierające składniki roślinne – ryzyko interakcji z lekami
W publikacjach naukowych wskazuje się, że suplementy diety mogą być przyczyną powikłań farmakoterapii u pacjentów zażywających leki. Może dochodzić do interakcji…

Interakcje pomiędzy żywnością a lekami
Interakcje między lekiem a żywnością mogą skutkować ograniczeniem skuteczności leczenia lub zwiększeniem ryzyka wystąpienia działań niepożądanych.

Dieta ketogenna
Dieta ketogenna jest to dieta bogatotłuszczowa i ubogowęglowodanowa, która naśladuje stan głodówki (powodując wytwarzanie z tłuszczów dużej ilości ciał ketonowych) dostarczając jednocześnie…

Dieta ketogenna w leczeniu padaczki lekoopornej i wrodzonych wad metabolizmu – wskazanie lekarskie
Dieta ketogenna to potwierdzona wieloma badaniami naukowymi metoda leczenia pacjentów z padaczką lekooporną lub wybranymi wrodzonymi wadami metabolizmu (deficytem dehydrogenazy pirogronianu…