ABC żywienia
Zdrowe odchudzanie
Ruch i żywienie
Choroba a dieta
Psychodietetyka
Ciąża i macierzyństwo
Dzieci i młodzież
Żywienie w placówkach edukacyjnych
Seniorzy
Dla producentów żywności
Polecane artykuły

Rola żywienia w profilaktyce i leczeniu endometriozy
Endometrioza jest przewlekłą i nawracającą chorobą będącą przyczyną bólu miednicy oraz niepłodności. Odpowiedni sposób żywienia może prowadzić do zmniejszenia stanów…

Wsparcie żywieniowe w łuszczycy
Choć łuszczyca nie jest w pełni poznaną chorobą, aktualny stan wiedzy naukowej wskazuje, że nawyki żywieniowe mogą mieć znaczący wpływ…
Wszystkie artykuły
Inne

Migrena a dieta i inne czynniki stylu życia
Elementy stylu życia takie jak ilość snu, stres, regularność posiłków a także niektóre składniki pożywienia m.in. czekolada, sery dojrzewające czy czerwone…

Otyłość i nadwaga – dlaczego wciąż przegrywamy?
Na IV Narodowym Kongresie Żywieniowym (25–26.01.2019 r.) staraliśmy się znaleźć odpowiedź na pytanie, dlaczego epidemia otyłości stale narasta pomimo tego, że…

Przeziębienie – jak dietą wspomóc leczenie?
W przebiegu przeziębienia, grypy czy w stanach obniżonej odporności polecana jest szczególnie dieta o zwiększonej zawartości składników korzystnie wpływających na pracę układu odpornościowego.

Dieta lekkostrawna
Dieta lekkostrawna (łatwostrawna) jest dietą zalecaną w określonych jednostkach chorobowych lub po zabiegach pooperacyjnych. Praktyka dietetyczna pokazuje, że często jest ona…

Naturalne wspomaganie odporności w chłodne dni
Okres jesienno-zimowy często kojarzymy ze zmniejszoną odpornością organizmu, a tym samym – zwiększoną zachorowalnością. Jednym z czynników warunkujących odporność naszego organizmu jest sposób…

Hiperamonemie – niebezpieczny amoniak
Hiperamonemie to grupa chorób, w których stężenie amoniaku we krwi przekracza normę, co stanowi duże zagrożenie dla zdrowia i życia pacjenta. Wynikają…