ABC żywienia
Zdrowe odchudzanie
Ruch i żywienie
Choroba a dieta
Psychodietetyka
Ciąża i macierzyństwo
Dzieci i młodzież
Żywienie w placówkach edukacyjnych
Seniorzy
Dla producentów żywności
Polecane artykuły

Rak piersi – profilaktyka i żywienie w trakcie leczenia.
Rak piersi jest najpowszechniejszym nowotworem złośliwym u kobiet w Polsce i na świecie. W Polsce zachorowania na raka piersi stanowią…

Dieta w trakcie chemioterapii
Chemioterapia jest jedną z systemowych metod leczenia i polega na podaniu cytostatyków. Celem leczenia jest niszczenie, uszkadzanie lub spowalnianie rozwoju…
Wszystkie artykuły
Nowotwory

Dieta w trakcie radioterapii nowotworów obszaru miednicy i jamy brzusznej
Radioterapia jest jedną z trzech najważniejszych metod leczenia onkologicznego, stosowaną jako leczenie samodzielne lub skojarzone z innymi metodami tj. chirurgią…

Dieta w trakcie radioterapii nowotworów okolicy głowy i szyi
Radioterapia to jedna z podstawowych metod leczenia onkologicznego, która wykorzystuje promieniowanie jonizujące. Stosowana jest jako samodzielne leczenie lub stanowi integralną…

Żywienie w chorobach nowotworowych
Od wielu lat obserwuje się wzrost zachorowań na nowotwory. Warto więc wiedzieć, że dieta w chorobie nowotworowej ma bardzo duży…

Dieta lekkostrawna
Dieta lekkostrawna (łatwostrawna) jest dietą zalecaną w określonych jednostkach chorobowych lub po zabiegach pooperacyjnych. Praktyka dietetyczna pokazuje, że często jest ona…

Oleje roślinne w diecie pacjenta z chorobą nowotworową
Oleje roślinne są cennym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które w diecie pacjenta onkologicznego powinny zajmować szczególne miejsce. Dzięki swoim właściwościom…

Aflatoksyny w żywności a rak wątroby
O tym, że spleśniała żywność nie nadaje się do jedzenia, wie każdy z nas. Ale czy zdajemy sobie sprawę, jak wielkie ryzyko…