ABC żywienia
Zdrowe odchudzanie
Ruch i żywienie
Choroba a dieta
Psychodietetyka
Ciąża i macierzyństwo
Dzieci i młodzież
Żywienie w placówkach edukacyjnych
Seniorzy
Dla producentów żywności
Polecane artykuły

Rak piersi – profilaktyka i żywienie w trakcie leczenia.
Rak piersi jest najpowszechniejszym nowotworem złośliwym u kobiet w Polsce i na świecie. W Polsce zachorowania na raka piersi stanowią…

Dieta w trakcie chemioterapii
Chemioterapia jest jedną z systemowych metod leczenia i polega na podaniu cytostatyków. Celem leczenia jest niszczenie, uszkadzanie lub spowalnianie rozwoju…
Wszystkie artykuły
Nowotwory

Spożycie mięsa a ryzyko nowotworów
Obecny stan wiedzy naukowej nie pozostawia żadnych wątpliwości – regularne spożywanie czerwonego i przetworzonego mięsa jest związane z większą częstością zachorowania na nowotwory…

Dieta ketogenna w nowotworach
We współczesnym świecie, w którym zachorowalność na nowotwory stale rośnie a skuteczność leczenia wielu z nich pozostaje wciąż niezadowalająca, intensywnie poszukuje się metod, które…

Chroń się przed rakiem – nowa, bezpłatna publikacja NCEŻ
Zapraszamy do pobrania nowej, bezpłatnej publikacji Instytutu Żywności i Żywienia i Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej „Chroń się przed rakiem. Ruch i jedzenie mają znaczenie”.…

Dieta antyrakowa – ochronny wpływ żywności pochodzenia roślinnego
W związku z coraz powszechniejszym występowaniem chorób nowotworowych, naukowcy z całego świata intensywnie poszukują sposobów, aby ryzyko zachorowania zminimalizować. Wiedza w tym zakresie…

Warzywa kapustne i sulforafan przeciwko rakowi
Jednym z wiodących kierunków badań naukowych jest obecnie wpływ żywności i zawartych w niej składników na częstość występowania chorób nowotworowych. Wiele uwagi poświęcono grupie…

Przeciwnowotworowe działanie kwasów tłuszczowych
Długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe, a szczególnie omega 3 i omega 6 spełniają bardzo ważne role w naszym organizmie. Wyniki wielu badań naukowych wskazują…