-
Wykorzystanie indeksu i ładunku glikemicznego w praktyce
Jednym z aspektów zdrowego żywienia jest dostarczanie odpowiedniej ilości składników odżywczych, w tym węglowodanów. Naukowcy od lat badają ich budowę,… -
Raport: Analiza potencjalnego zagrożenia zdrowia konsumentów wynikającego z obecności pozostałości pestycydów w żywności dostępnej na polskim rynku w roku 2022
Jedną z najpowszechniejszych i najskuteczniejszych metod ochrony roślin i produktów roślinnych zabezpieczających je przed organizmami szkodliwymi, zwiększającymi wydajność plonowania i… -
Dieta dla płodności
Niepłodność jest coraz częściej występującym problemem zdrowotnym. Szacuje się, że dotyka prawie 50 milionów par na świecie, a przyczyny równie… -
Kultura diet: zjawisko groźne nie tylko dla dorosłych, ale także dzieci i młodzieży
Kultura diet jest zjawiskiem, które głęboko zakorzeniło się we współczesnym społeczeństwie, szczególnie w kulturze tzw. Zachodu. Choć często przedstawiana jako… -
Rankingi najlepszych diet 2025 według U.S. News & World Report
Grupa ekspertów z dziedziny medycyny i dietetyki rokrocznie publikuje ocenę 38 różnorodnych diet na łamach amerykańskiego czasopisma U.S News &… -
Dieta planetarna w żywieniu dzieci
Zasady diety planetarnej to między innymi zwiększenie spożycia warzyw i owoców, produktów zbożowych pełnoziarnistych, potraw z nasion roślin strączkowych z…