Aktualności
Izomery trans kwasów tłuszczowych w kaszkach mleczno-zbożowych dla niemowląt i małych dzieci. Nowe dane w Bazie zawartości izomerów trans kwasów tłuszczowych w żywności (e-Baza)
Produkty zbożowe, zawierające w swoim składzie m.in. pszenicę, jęczmień, owies, żyto i ryż, są źródłem węglowodanów, błonnika pokarmowego, białka roślinnego, witamin z grupy B a także składników mineralnych takich jak żelazo niehemowe, miedź, magnez, cynk, potas i fosfor. Wg ekspertów Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci (Szajewska H. i wsp., 2021) produkty należące do tej kategorii żywności powinny stanowić istotny składnik stopniowo różnicującej się diety niemowląt starszych i diety małych dzieci (1 – 3 lata).
Warsztaty kulinarne pt. Lekcja zdrowia
Rusza kolejna edycja warsztatów kulinarno-edukacyjnych pn. Lekcja zdrowia. Zapraszamy uczniów szkół podstawowych oraz realizatorów żywienia zbiorowego w przedszkolach do udziału w wyjątkowych zajęciach łączących teorię z praktyką.
AZT typu Hashimoto – profilaktyka żywieniowa i wsparcie dietą w chorobie, część 2
W profilaktyce chorób tarczycy niezwykle ważna jest normalizacja masy ciała i zmiana stylu życia. Co prawda autoimmunologicznego zapalenia tarczycy (AZT) typu Hashimoto nie można wyleczyć, ale z pomocą diety można wpłynąć na spowolnienie lub zahamowanie procesów zapalnych w gruczole tarczowym.
AZT typu Hashimoto – występowanie i rozwój choroby, część 1
Choroba Hashimoto, czyli przewlekłe autoimmunologiczne zapalenie tarczycy (AZT), jest jedną z najpowszechniej występujących chorób zapalnych. Ze względu na swój charakter możemy sklasyfikować ją jako chorobę poprzedzającą wystąpienie niedoczynności tarczycy. Co ważne, choroba Hashimoto jest schorzeniem, którego nie można wyleczyć. Celem dietoterapii jest zahamowanie rozwoju zapalenia tarczycy i opóźnienie bądź wyeliminowanie wystąpienia niedoczynności tarczycy.
Nadciśnienie tętnicze i aktywność fizyczna
Aktywność fizyczna jest jedną ze skutecznych i potwierdzonych naukowo interwencji w zakresie stylu życia, która zmniejsza przedwczesną zachorowalność i śmiertelność z przyczyn sercowo-naczyniowych. Regularna aerobowa aktywność fizyczna może korzystnie wpływać zarówno zmniejszając ryzyko nadciśnienia tętniczego, jak i ułatwiając jego leczenie.
Nadciśnienie tętnicze – zalecenia i jadłospis
Data aktualizacji: 18.08.2023 r.
Nadciśnienie tętnicze rozpoznajemy, gdy średnie wartości (wyliczone co najmniej z dwóch pomiarów dokonanych podczas co najmniej dwóch różnych wizyt) są równe lub wyższe niż 140 mmHg dla skurczowego ciśnienia tętniczego i/lub 90 mmHg dla rozkurczowego ciśnienia tętniczego.
Wpływ diety zachodniej na choroby zapalne jelit
Dieta zachodnia to model żywienia, w którym dominują produkty wysoko przetworzone. Obecnie na całym świecie obserwuje się wzrost popularności tego typu diety. Czym jest taki model oraz jaki wpływ ma na nasze zdrowie?
Biegunka – zalecenia i jadłospis
Data aktualizacji: 11.08.2023 r.
U osób dorosłych biegunkę definiuje się jako oddanie minimum trzech luźnych lub wodnistych stolców na dobę. Jeśli objawy trwają mniej niż 14 dni, określa się ją jako biegunkę ostrą, 14-30 dni jako przetrwałą, zaś powyżej 30 dni – przewlekłą.
Dieta dobra dla jelit
„Jesteś tym, co jesz” to stare i powszechnie znane powiedzenie. Nikogo nie dziwi fakt, że stosowana zwyczajowo dieta jest głównym źródłem składników odżywczych dla ciała. Ale czy tylko dla ciała? Nasze jelita są domem dla trylionów mikroorganizmów, które żywią się resztkami tego, co jemy. Ze względu na to, że mikrobiota jelitowa ma fundamentalne znaczenie dla ludzkiego zdrowia i wpływa m.in. na metabolizm oraz funkcjonowanie układu odporności, warto jest pamiętać również o jej potrzebach komponując swoje posiłki – szczególnie, że są one zbieżne z naszymi. Czym cechuje się dieta dobra dla jelit i zamieszkujących je mikroorganizmów?
Zespół policystycznych jajników – zalecenia i jadłospis
Data aktualizacji: 04.08.2023
Zespół policystycznych jajników (ang. policystic ovary syndrom, PCOS) jest jedną z najczęściej występujących chorób endokrynologicznych u młodych kobiet w wieku rozrodczym. Przyczyny choroby nie są jeszcze dokładnie poznane.
Motywacja – czym właściwie jest i jak ją utrzymać?
Osoby usiłujące dokonać w swoim życiu zmiany niejednokrotnie mówią o braku lub utracie motywacji. Określenie to stało się niemal słowem – wytrychem: można nim uzasadnić brak działania lub niepowodzenie. Niektórzy twierdzą wręcz, że za brakiem motywacji stoi lenistwo. Czy faktycznie tak jest? I czym właściwie jest motywacja?
Otyłość – zalecenia i jadłospis
Data aktualizacji: 28.07.2023
Otyłość to choroba przewlekła charakteryzująca się nadmiernym nagromadzeniem tkanki tłuszczowej w organizmie. Uwarunkowana jest m.in. czynnikami metabolicznymi, neuroendokrynnymi, psychologicznymi, środowiskowymi i genetycznymi. Jest to najczęściej występująca choroba metaboliczna, powodująca m.in. nadciśnienie tętnicze, cukrzycę typu 2 i wiele innych schorzeń. Przyczynia się również do pogorszenia jakości i skrócenia oczekiwanego czasu życia.
5 powodów, dlaczego warto spożywać owoce jagodowe każdego dnia
Owoce jagodowe to różnorodna grupa produktów, szczególnie bogata w składniki bioaktywne, witaminy i składniki mineralne. Wyniki wielu badań naukowych sugerują, że regularne spożywanie niesłodzonych owoców jagodowych przynosi wiele korzyści dla zdrowia. W poniższym artykule przedstawione zostały wybrane zalety spożycia owoców jagodowych.
Dieta lekkostrawna – zalecenia i jadłospis
Data aktualizacji: 21.07.2023
Dieta lekkostrawna, zwana również łatwostrawną, jest modyfikacją żywienia osób zdrowych, polegającą na doborze odpowiednich produktów spożywczych i technik kulinarnych. Stosowana jest w chorobach przewodu pokarmowego (m.in. wrzodach żołądka i dwunastnicy, stanach zapalnych błony śluzowej żołądka), w trakcie leczenia onkologicznego, stanach gorączkowych, w czasie rekonwalescencji po zabiegach operacyjnych oraz u osób w podeszłym wieku. Jej funkcją jest odciążenie przewodu pokarmowego przez ułatwienie trawienia i wchłaniania składników odżywczych, a tym samym poprawa stanu odżywienia.
Diagnostyka SIBO/IMO – przygotowanie do testu oddechowego
SIBO (ang. Small Intestinal Bacterial Overgrowth), czyli zespół rozrostu bakteryjnego, to schorzenie gastroenterologiczne polegające na występowaniu nadmiernej ilości bakterii w jelicie cienkim. Taki stan powoduje zespół objawów żołądkowo-jelitowych, takich jak np.: wzdęcia, biegunki i/lub zaparcia czy zgaga. Wyróżnia się także termin IMO (ang. Intestinal Methanogen Overgrowth), który oznacza przerost metanogenów (archeonów wydzielających metan) w jelitach i nasilenie objawów, takich jak np. zaparcia. Z artykułu dowiesz się na czym polega diagnostyka tych schorzeń oraz w jaki sposób należy przygotować się do badania.
Polskie „superfoods” – owoce jagodowe
Czy spotkaliście się kiedykolwiek z terminem „superfoods”? Powszechnie nazwa ta odnosi się do produktów o szczególnie wysokiej wartości odżywczej. Jednak czy istnieje naukowa definicja superfoods? Jakie produkty możemy zaliczyć do tej grupy? O tym przeczytasz w poniższym artykule.
Żywienie po wyłonieniu kolostomii
W niektórych schorzeniach układu pokarmowego niekiedy konieczne jest wyłonienia stomii. Jest to chirurgicznie wytworzony otwór wyprowadzający na zewnątrz mocz lub kał. W związku z tym istnieją różne rodzaje stomii, w tym ileostomia, kolostomia i urostomia. Oznacza to, że po ich wyłonieniu mocz, gazy oraz treść kałowa wydalane są na zewnątrz do worka stomijnego.
Co warto wiedzieć o nietolerancji fruktozy?
Do gabinetów gastrologicznych i dietetycznych coraz częściej zgłaszają się pacjenci skarżący się na nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu trawiennego, takie jak biegunki, wzdęcia, czy bóle brzucha. Oprócz kłopotliwych przypadłości ze strony przewodu pokarmowego, towa-rzyszy temu często dyskomfort psychiczny i problem z tym co jeść, aby nie nasilić ww. pro-blemów. Jedną z przyczyn może być nietolerancja fruktozy.
Z tego artykułu dowiesz się czym jest nietolerancja fruktozy i poznasz wskazówki jak odżywiać się przy zaburzeniu wchłaniania tego najsłodszego z węglowodanów.
Post przerywany – czy to dla mnie?
Trendy dietetyczne pojawiają się i znikają. Byliśmy już świadkami mody na rozmaite diety-cud, m.in. dietę kapuścianą, kopenhaską, zgodną z grupą krwi, paleo, detoks owocowo-warzywny oraz dietę ketogeniczną. Ostatnio bardzo popularny staje się post przerywany, promowany jako sposób na zdrowie i szczupłą sylwetkę. Czy metoda okna żywieniowego jest rzeczywiście bardziej skuteczna od innych „modnych” sposobów odżywiania? Czy pomijanie posiłków jest zdrowe? Jakie są efekty uboczne? Zanim włączysz post do swojej codzienności, zapoznaj się z faktami i podejmij świadomą decyzję.
Jak jeść, aby uniknąć dyskomfortu?
Problemy trawienne, zgaga, refluks czy ogólny dyskomfort mogą wystąpić lub nasilić się m.in., gdy spożywamy ciężkostrawne posiłki o dużej objętości. Nie bez znaczenia jest także sposób jedzenia. Czynniki takie jak stres, pośpiech czy nieodpowiednia pozycja podczas i tuż po zakończeniu posiłku, mogą nasilić dolegliwości. Z tego artykułu dowiesz się, dlaczego higiena spożywania posiłków jest tak ważna dla naszego zdrowia oraz jak krok po kroku o nią zadbać.