-
Profilaktyka zdrowotna zaczyna się na talerzu – rola żywienia w przedszkolach i szkołach
Profilaktyka zdrowotna to nie tylko badania kontrolne czy aktywność fizyczna – to także codzienne decyzje żywieniowe, które mają ogromne znaczenie… -
„Fit” desery – czy sprawdzą się na diecie redukcyjnej?
Desery określane zamiennie jako „fit”, „zdrowe” czy „proteinowe” cieszą się rosnącą popularnością. W sieci dostępnych jest coraz więcej treści z… -
Żywienie w przedszkolu i szkole. Nowe normy żywienia a zalecenia dotyczące cukrów w diecie dzieci i młodzieży.
Zgodnie z rekomendacjami eksperckimi cukry dodawane do żywności należą do składników, których ilość w codziennej diecie powinna być ograniczana. Według… -
Otyłość brzuszna problemem XXI wieku. Co warto wiedzieć o tkance tłuszczowej brzusznej?
Otyłość to jeden z najpoważniejszych problemów zdrowotnych współczesnego świata, którego ryzyko wzrasta wśród wszystkich narodowości, płci i grup wiekowych. W… -
Żywienie dzieci w żłobkach
Prawidłowe żywienie dzieci do 3 roku życia zapewnia odpowiedni rozwój, optymalny stan odżywienia, a także wpływa na odległe efekty zdrowotne… -
Produkty mięsne przetworzone w diecie polskiej młodzieży- najnowsze dane dotyczące pobrania azotynu sodu
Od wielu lat w diecie Polaków przetworzone produkty mięsne, a zwłaszcza wędliny są głównym źródłem azotynów. W trakcie ich produkcji…