ABC żywienia
Zdrowe odchudzanie
Ruch i żywienie
Choroba a dieta
Psychodietetyka
Ciąża i macierzyństwo
Dzieci i młodzież
Żywienie w placówkach edukacyjnych
Seniorzy
Dla producentów żywności
Polecane artykuły

Nowy e-book „Zespół jelita nadwrażliwego – zadbaj o swoje jelita i zmień nawyki”
Zespół jelita nadwrażliwego to złożony problem zdrowotny. Poprzez zadbanie o odpowiedni styl życia, w tym właściwą dietę, higienę snu, aktywność…

Nieswoiste choroby zapalne jelit – zalecenia żywieniowe
Do nieswoistych chorób zapalnych jelit (NChZJ) należą wrzodziejące zapalenie jelita grubego (WZJG) i choroba Leśniowskiego-Crohna (ChL-C). NChZJ to grupa przewlekłych…
Wszystkie artykuły
Choroby układu pokarmowego

Choroba wrzodowa – zalecenia dietetyczne
Data aktualizacji: 11.06.2024 r. Choroba wrzodowa charakteryzuje się powstawaniem wrzodów żołądka lub dwunastnicy, czyli ubytków błony śluzowej sięgających do warstwy…

Dieta w profilaktyce kamicy pęcherzyka żółciowego
Kamica żółciowa jest chorobą, która dotyka blisko 20% społeczeństwa zarówno w Polsce, jak i w Europie. Mimo iż u większości…

Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby – zalecenia żywieniowe
Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (NAFLD, ang. non-alcoholic fatty liver disease) jest spowodowana nadmiernym gromadzeniem tłuszczu w tkance wątrobowej. Jedną z…

Dieta po resekcji żołądka
Nowotwory żołądka należą do grupy nowotworów górnego odcinka przewodu pokarmowego i charakteryzują się wysokim ryzykiem niedożywienia. Operacje w obrębie jamy…

Najnowszy e-book „Gdy dokucza zgaga… – zalecenia żywieniowe w chorobie refluksowej przełyku”
Zachęcamy do zapoznania się z nowym e-bookiem z zaleceniami dotyczącymi żywienia i stylu życia w chorobie refluksowej przełyku, przygotowanym przez…

Zaparcia – zalecenia i jadłospis
Data aktualizacji: 5.12.2023 r. Zaparcia to stan, w którym zwykle zmniejszona jest częstość wypróżnień (mniej niż 3 razy w tygodniu)…