Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby - zalecenia żywieniowe
Wyszukiwarka

Choroba ta często towarzyszy zaburzeniom metabolicznym (np. cukrzycy typu 2, otyłości). NAFLD może przebiegać z obecnością procesu uszkodzeniowo-zapalnego (NASH, ang. non-alcoholic steatohepatitis). Konsekwencją NASH może być postępujący proces włóknienia, a nawet marskość wątroby.

W leczeniu niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby podstawową rolę odgrywa modyfikacja stylu życia, w tym zmiana sposobu żywienia, zwiększenie aktywności fizycznej i normalizacja masy ciała. Badania naukowe potwierdzają, że redukcja masy ciała o 5% powoduje istotne zmniejszenie stłuszczenia wątroby, a redukcja ≥7% poprawia parametry histopatologiczne charakteryzujące NASH. Wyniki badań wskazują na pozytywną rolę diety śródziemnomorskiej zarówno w profilaktyce NAFLD, jak i redukcji ryzyka wystąpienia NASH, niezależnie od zmiany masy ciała.

Wybrane zalecenia dietetyczne w niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby:

1. W przypadku nadwagi lub otyłości należy stopniowo zmniejszać masę ciała do uzyskania prawidłowego BMI w przedziale 18,5-24,9 kg/m².
2. Dieta śródziemnomorska charakteryzuje się niskim spożyciem tłuszczów pochodzenia zwierzęcego i mięsa, średnim spożyciem produktów mlecznych i ryb oraz wysokim spożyciem warzyw i owoców, nasion roślin strączkowych, pełnoziarnistych produktów zbożowych i oliwy.
3. Komponuj posiłki zgodnie z zaleceniami przedstawionymi na Talerzu Zdrowego Żywienia. Zadbaj, aby w każdym posiłku około połowę talerza zajmowały warzywa i/lub owoce. Produkty będące źródłem węglowodanów (np. pieczywo, kasze, ryże, makarony, płatki zbożowe i ziemniaki) powinny zajmować około ¼ talerza. Produkty będące źródłem białka (np. mięso, ryby, jajka, mleko i jego przetwory oraz nasiona roślin strączkowych) również powinny zajmować około ¼ objętości talerza.
4. Zapewnij odpowiednią podaż w diecie produktów zawierających nienasycone kwasy tłuszczowe (kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 i omega-9). W tym celu co najmniej dwa razy w tygodniu spożywaj ryby, najlepiej morskie (np. łososia, halibuta, śledzia, makrelę). Wybieraj tłuszcze roślinne – oliwę z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany. Dodawaj je na zimno do surówek lub innych potraw. Do obróbki termicznej posiłków możesz używać oliwy z oliwek oraz rafinowanego oleju rzepakowego. Źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych są także orzechy, pestki i nasiona oraz awokado. Spożywanie orzechów w ilości 30 g/dobę zmniejsza ryzyko incydentów takich jak zawał serca czy udar mózgu.
5. Ogranicz spożycie cukru, słodyczy, dżemów i miodu. Cukry proste są substratem do syntezy triglicerydów w wątrobie. Czytaj składy produktów spożywczych. Unikaj takich, które zawierają cukier, syrop glukozowy, syrop fruktozowy, syrop glukozowo-fruktozowy, syrop kukurydziany, syrop wysokofruktozowy.

Chcesz wiedzieć więcej? Pobierz bezpłatny poradnik dietetyczny przygotowany przez ekspertów Centrum Dietetycznego Online Znajdziesz w nim zalecenia żywieniowe, listę produktów zalecanych i przeciwskazanych w diecie oraz przykładowy jadłospis zalecany w niealkoholowej chorobie stłuszczeniowej wątroby.

Materiały do pobrania: 
Zalecenia – niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby