W 2023 r. warsztaty edukacyjno-kulinarne pn. „Lekcja zdrowia” skierowane były do realizatorów żywienia zbiorowego w przedszkolach, a ich tematem przewodnim były zdrowe podwieczorki.
Podczas teoretycznej części warsztatów przypominaliśmy uczestnikom najważniejsze zasady zdrowego żywienia dzieci w wieku przedszkolnym oraz komponowania posiłków zgodnie z wytycznymi zawartymi w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dn. 26 lipca 2016 (Dz.U. poz. 1154). W części praktycznej uczestnicy mieli okazję wspólnie przygotować smaczne podwieczorki i przekonać się, że ten posiłek nie zawsze musi być słodki, a jeśli taki jest to jego smak nie musi wynikać z dodatku cukru. Zdrowe podwieczorki były przygotowywane na bazie receptur opracowanych przez ekspertów Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH-PIB.
Zachęcamy do zapoznania się z filmem edukacyjno-instruktażowym, który powstał w czasie warsztatów oraz skróconą relacją z warsztatów.
Film „Zdrowe podwieczorki” – wersja pełna
Film „Zdrowe podwieczorki” – wersja skrócona
0 komentarzy