Strona główna/Przepisy/Pasty kanapkowe/Zdrowy krem czekoladowy
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Zdrowy krem czekoladowy
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Zdrowy krem czekoladowy 10 minut
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Zdrowy krem czekoladowy 1 porcja

Zdrowy krem czekoladowy

Składniki(1 porcja):

awokado
1 dojrzałe
banan
1 średni dojrzały
kakao
1 łyżka czubata
migdały
2 łyżki
śliwki suszone
6
twaróg półtłusty
50 g
sok z limonki
1 łyżka
cynamon
do smaku
kardamon
do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Migdały rozdrobnić blenderem (można użyć migdałów w płatkach i pokroić drobno nożem).
  2. Wszystkie składniki dodać do pojemnika: obrane awokado i banana, kakao, śliwki, twaróg i sok z limonki. Zmiksować na gładką masę.
  3. Można doprawić szczyptą cynamonu lub kardamonu.
  4. Idealnie nadaje się do pieczywa i naleśników w towarzystwie owoców.

Wartość odżywcza:

Kaloryczność 1 porcji: 103 kcal
Białko: 3 g
Tłuszcz: 6.4 g
Węglowodany: 11.3 g
Błonnik: 3.6 g