Zdrowy krem czekoladowy

Składniki: - 1 dojrzałe awokado - 1 średni, dojrzały banany - 1 czubata łyżka kakao - 2 łyżki migdałów - 6 suszonych śliwek - 50 g twarogu półtłustego - 1 łyżka soku z limonki opcjonalnie: cynamon, kardamon

 

Sposób przygotowania:

1. Migdały rozdrobnić blenderem (można użyć migdałów w płatkach i pokroić drobno nożem).
2. Wszystkie składniki dodać do pojemnika: obrane awokado i banana, kakao, śliwki, twaróg i sok z limonki. Zmiksować na gładką masę.
3. Można doprawić szczyptą cynamonu lub kardamonu.
4. Idealnie nadaje się do pieczywa i naleśników w towarzystwie owoców.

Kaloryczność całego kremu: 621 kcal
Białko: 18,1 g
Tłuszcze: 38,5 g
Węglowodany: 68,3 g
Błonnik: 21,6 g

Kaloryczność 1 porcji kremu: 103 kcal
Białko: 3 g
Tłuszcze: 6,4 g
Węglowodany: 11,3 g
Błonnik: 3,6 g

Autor przepisu: mgr inż. Izabela Przybysz
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje