ABC żywienia
Zdrowe odchudzanie
Ruch i żywienie
Choroba a dieta
Psychodietetyka
Ciąża i macierzyństwo
Dzieci i młodzież
Żywienie w placówkach edukacyjnych
Seniorzy
Dla producentów żywności
Polecane artykuły

Nowy e-book „Zespół jelita nadwrażliwego – zadbaj o swoje jelita i zmień nawyki”
Zespół jelita nadwrażliwego to złożony problem zdrowotny. Poprzez zadbanie o odpowiedni styl życia, w tym właściwą dietę, higienę snu, aktywność…

Nieswoiste choroby zapalne jelit – zalecenia żywieniowe
Do nieswoistych chorób zapalnych jelit (NChZJ) należą wrzodziejące zapalenie jelita grubego (WZJG) i choroba Leśniowskiego-Crohna (ChL-C). NChZJ to grupa przewlekłych…
Wszystkie artykuły
Choroby układu pokarmowego

Otyłość a choroba refluksowa przełyku
Otyłość jest chorobą niezwykle rozpowszechnioną w dzisiejszym świecie – dotyczy niemal 11% mężczyzn i 15% kobiet. W Polsce otyła jest co czwarta osoba…

Dieta lekkostrawna
Dieta lekkostrawna (łatwostrawna) jest dietą zalecaną w określonych jednostkach chorobowych lub po zabiegach pooperacyjnych. Praktyka dietetyczna pokazuje, że często jest ona…

Stłuszczenie wątroby – czy mam się bać?
Rozpoznano u mnie stłuszczenie wątroby – czy mam się bać? Czy powinienem coś zmienić w swoim stylu życia, podjąć jakieś działania?

Czy można zastąpić kawę?
Dla prawdziwych fanów kawy na to pytanie jest tylko jedna możliwa odpowiedź – nie można! Bo jaki inny napój o poranku potrafi…

Kawa w praktyce lekarza
Picie kawy uznawane było długo za używkę, element niezbyt zdrowego stylu życia, dlatego dane dotyczące jej korzystnego działania w prewencji chorób…

Dietoprofilaktyka polipów jelita grubego
Polipy jelita grubego występują średnio u co czwartej osoby po 50 r.ż., częściej u mężczyzn. Ryzyko ich tworzenia się rośnie stopniowo już…