ABC żywienia
Zdrowe odchudzanie
Ruch i żywienie
Choroba a dieta
Psychodietetyka
Ciąża i macierzyństwo
Dzieci i młodzież
Żywienie w placówkach edukacyjnych
Seniorzy
Dla producentów żywności
Polecane artykuły

Nowy e-book „Zespół jelita nadwrażliwego – zadbaj o swoje jelita i zmień nawyki”
Zespół jelita nadwrażliwego to złożony problem zdrowotny. Poprzez zadbanie o odpowiedni styl życia, w tym właściwą dietę, higienę snu, aktywność…

Nieswoiste choroby zapalne jelit – zalecenia żywieniowe
Do nieswoistych chorób zapalnych jelit (NChZJ) należą wrzodziejące zapalenie jelita grubego (WZJG) i choroba Leśniowskiego-Crohna (ChL-C). NChZJ to grupa przewlekłych…
Wszystkie artykuły
Choroby układu pokarmowego

E-book „Żywienie w chorobie stłuszczeniowej wątroby”
Najnowszy e-book przygotowany przez ekspertów Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej na temat żywienia w chorobie stłuszczeniowej wątroby.

Zalecenia dietetyczne dla pacjentów z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego w okresie remisji
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego (łac. colitis ulcerosa) należy do chorób z grupy nieswoistych chorób zapalnych jelit (NChZJ). Dokładna patogeneza tej…

SIBO – definicja, diagnostyka, leczenie, dieta
SIBO, czyli zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego, jest coraz częściej rozpoznawany u pacjentów z objawami ze strony przewodu pokarmowego, tj.…

Zasady diety w zespole metabolicznym
Zwiększenie aktywności fizycznej, utrata nadmiernych kilogramów i modyfikacja diety to najskuteczniejsze działania wspierające leczenie zespołu metabolicznego.

Dieta FODMAP – zasady i zastosowanie
Masz problemy żołądkowo-jelitowe? Często dokuczają ci wzdęcia, gazy, a czasami biegunki i bóle brzucha? Może warto zastosować dietę FODMAP, która u części osób…

Dietetyczne sposoby na Helicobacter pylori
Zakażenie bakterią Helicobacter pylori (H. pylori) może dotyczyć nawet 70-80% polskiej populacji ogólnej. W większości przypadków zakażenie ma charakter bezobjawowy…