ABC żywienia
Zdrowe odchudzanie
Ruch i żywienie
Choroba a dieta
Psychodietetyka
Ciąża i macierzyństwo
Dzieci i młodzież
Żywienie w placówkach edukacyjnych
Seniorzy
Dla producentów żywności
Polecane artykuły

Cukrzyca ciążowa – zalecenia żywieniowe
Cukrzyca ciążowa (GDM, ang. gestational diabetes mellitus) to zaburzenie tolerancji węglowodanów, które po raz pierwszy pojawia się w ciąży lub…

Insulinooporność – zalecenia i jadłospis
Insulinooporność to stan zwiększonej oporności tkanek, a szczególnie wątroby, mięśni i tkanki tłuszczowej, na działanie insuliny, co prowadzi do podwyższonego…
Wszystkie artykuły
Cukrzyca i insulinooporność

Cukrzyca typu 2 – zalecenia i jadłospis
Data aktualizacji: 1.12.2023 r. Cukrzyca typu 2 jest chorobą metaboliczną, charakteryzującą się podwyższonym stężeniem glukozy we krwi na skutek zaburzonej…

5 najpopularniejszych mitów żywieniowych w cukrzycy typu 2
Wokół tematu cukrzycy typu 2 wciąż krąży wiele mitów żywieniowych i błędnych przekonań. Porady z Internetu czy grup wsparcia często…

Mity o insulinooporności
Szacuje się, że insulinooporność może występować u 10-30% populacji w zależności od badanej grupy. Styl życia, nawyki żywieniowe i aktywność…

E-book „Żywienie w cukrzycy typu 2 i insulinooporności”.
Modyfikacja diety, utrata nadmiernych kilogramów i zwiększenie aktywności fizycznej to najskuteczniejsze działania wspierające zapobieganie i leczenie cukrzycy typu 2 i insulinooporności.

Insulinooporność – zacznijmy od podstaw
O insulinooporności mówi się coraz częściej i coraz głośniej. Dotyczy ona najczęściej osób z nadmierną masą ciała, z zaburzeniami hormonalnymi…

Cukrzyca: nasz gorzki „słodki problem” – nowe doniesienia
Cukrzyca – to choroba przewlekła związana z nieprawidłowym metabolizmem węglowodanów. Każdego roku w Polsce i na świecie wzrasta ilość osób chorych na tę chorobę.…