ABC żywienia
Zdrowe odchudzanie
Ruch i żywienie
Choroba a dieta
Psychodietetyka
Ciąża i macierzyństwo
Dzieci i młodzież
Żywienie w placówkach edukacyjnych
Seniorzy
Dla producentów żywności
Polecane artykuły

Cukrzyca ciążowa – zalecenia żywieniowe
Cukrzyca ciążowa (GDM, ang. gestational diabetes mellitus) to zaburzenie tolerancji węglowodanów, które po raz pierwszy pojawia się w ciąży lub…

Insulinooporność – zalecenia i jadłospis
Insulinooporność to stan zwiększonej oporności tkanek, a szczególnie wątroby, mięśni i tkanki tłuszczowej, na działanie insuliny, co prowadzi do podwyższonego…
Wszystkie artykuły
Cukrzyca i insulinooporność

Czy jajka zwiększają ryzyko cukrzycy typu 2?
Jajka są produktem spożywczym, który budzi wiele kontrowersji pod względem ich wpływu na zdrowie człowieka. W związku z tym mają zarówno swoich zwolenników,…

Hipoglikemia reaktywna – jaka dieta?
Chorobom związanym z zaburzeniami metabolizmu glukozy często towarzyszą powikłania w postaci hipoglikemii. U osób dorosłych, nie chorujących na cukrzycę również może dojść do obniżenia poziomu…

Czy można zastąpić kawę?
Dla prawdziwych fanów kawy na to pytanie jest tylko jedna możliwa odpowiedź – nie można! Bo jaki inny napój o poranku potrafi…

Kawa w praktyce lekarza
Picie kawy uznawane było długo za używkę, element niezbyt zdrowego stylu życia, dlatego dane dotyczące jej korzystnego działania w prewencji chorób…

Owoce w cukrzycy – jeść czy nie jeść?
Czy osoby z cukrzycą nie mogą jeść owoców? To jedno z najczęściej zadawanych pytań przez osoby chorujące na cukrzycę. Istnieje wiele mitów na ten…

Metody oceny insulinooporności
Insulinooporność (IR – insulin resistance) można oceniać przy użyciu metod bezpośrednich lub pośrednich. Bezpośrednie – wymagają podawania pacjentowi insuliny w celu…