ABC żywienia
Zdrowe odchudzanie
Ruch i żywienie
Choroba a dieta
Psychodietetyka
Ciąża i macierzyństwo
Dzieci i młodzież
Żywienie w placówkach edukacyjnych
Seniorzy
Dla producentów żywności
Polecane artykuły

Zawartość izomerów trans kwasów tłuszczowych w preparatach do początkowego i preparatach do dalszego żywienia niemowląt na przestrzeni 10 lat
Mleko matki stanowi najlepszy pokarm dla niemowląt zapewniający prawidłowy wzrost i rozwój, a dzięki unikalnemu składowi chroni również niedojrzały organizm…

Izomery trans kwasów tłuszczowych w kaszkach mleczno-zbożowych dla niemowląt i małych dzieci. Nowe dane w Bazie zawartości izomerów trans kwasów tłuszczowych w żywności (e-Baza)
Produkty zbożowe, zawierające w swoim składzie m.in. pszenicę, jęczmień, owies, żyto i ryż, są źródłem węglowodanów, błonnika pokarmowego, białka roślinnego,…
Wszystkie artykuły
Dzieci 0-3

Dieta bezmleczna u dzieci
Dieta bezmleczna jest stosowana w diagnostyce alergii na białka mleka krowiego (potocznie nazywanej alergią na mleko) oraz stanowi leczenie pierwszego…

Nasiona roślin strączkowych w diecie dzieci
Nasiona roślin strączkowych to grupa produktów charakteryzująca się wysoką wartością odżywczą. Mimo wielu korzyści płynących z regularnego spożywania strączków Polacy…

Żywienie zdrowych niemowląt – zaktualizowane wytyczne
Prawidłowe żywienie w tzw. krytycznym okresie wczesnego rozwoju m.in. w okresie prenatalnym i pierwszych kilku latach życia ma wpływ zarówno na prawidłowy wzrost i rozwój…

Gotowe posiłki w słoiczkach dla niemowląt i małych dzieci
Szeroki wybór asortymentu, wygoda i łatwość podania, a także często przekonanie o lepszej jakości składników i wysokiej wartości odżywczej gotowych…

Hiperamonemie – niebezpieczny amoniak
Hiperamonemie to grupa chorób, w których stężenie amoniaku we krwi przekracza normę, co stanowi duże zagrożenie dla zdrowia i życia pacjenta. Wynikają…

Leczenie żywieniowe dzieci
Leczenie żywieniowe to metoda medycznego żywienia (wspomagania żywienia) osób, które mają utrudnioną możliwość dostarczenia swojemu organizmowi optymalnego zapotrzebowania na składniki odżywcze…