Naleśniki gryczane z twarogiem i musem jagodowym

Składniki (3 porcje- 6 naleśników): - 1⁄2 szklanki mąki gryczanej - 1 jajko - 1⁄2 szklanki mleka 2% - 1⁄2 szklanki wody - 2 łyżki oleju rzepakowego - szczypta soli - 150 g twarogu półtłustego - 3⁄4 szklanki jogurtu naturalnego - 1 łyżeczka miodu - szczypta cynamonu - 1 szklanka czarnych jagód

Sposób przygotowania:

1. W misce wymieszać mąkę, jajko, mleko, wodę, olej i sól do uzyskania jednolitej

konsystencji. Porcję ciasta wylać na rozgrzaną patelnię i smażyć do zarumienia.

2. Twaróg wymieszać z 3 łyżkami jogurtu naturalnego, miodem oraz cynamonem.

3. Do pozostałej części jogurtu dodać czarne jagody i zblendować na jednolitą masę.

4. Naleśniki przekładać twarogiem, składać w trójkąty i podawać z musem z czarnych

jagód.

Wartość odżywcza

Wartość energetyczna: 296 kcal

Białko: 15 g

Tłuszcz: 12,7 g

Węglowodany: 29,9 g

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje