Strona główna/Przepisy/Śniadania i kolacje/Placuszki twarogowe z owocami
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Placuszki twarogowe z owocami
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Placuszki twarogowe z owocami
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Placuszki twarogowe z owocami 4 porcje

Placuszki twarogowe z owocami

Składniki(4 porcje):

twaróg półtłusty
250 g
jajka
3
mąka pszenna
3 łyżki
mąka razowa
3 łyżki
cukier wanilinowy
1 łyżka
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
olej rzepakowy
1 łyżka
owoce leśne
1 szklanka
cynamon
szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Białka jaj ubić na sztywną pianę, natomiast w oddzielnej misce zmiksować żółtka z twarogiem.
  2. Do masy twarogowej dodać cukier wanilinowy, mąkę i proszek do pieczenia.
  3. Ubitą pianę połączyć z masą serową i owocami (łyżką, nie mikserem!).
  4. Na rozgrzaną patelnię posmarowaną pędzelkiem olejem nakładać ciasto – smażyć na złocisty kolor z obu stron

Wartość odżywcza:

Kaloryczność 1 porcji: 250 kcal
Białko: 28.8 g
Tłuszcz: 9.8 g
Węglowodany: 21.4 g