Placuszki twarogowe z owocami

Składniki (na 4 porcje): - 1 opakowanie twarogu półtłustego (250 g) - 3 jajka - 3 łyżki mąki pszennej - 3 łyżki mąki razowej - 1 łyżka cukru wanilinowego - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka oleju rzepakowego - 1 szklanka owoców leśnych np. borówek i malin - szczypta cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Białka jaj ubić na sztywną pianę, natomiast w oddzielnej misce zmiksować żółtka z twarogiem.
  1. Do masy twarogowej dodać cukier wanilinowy, mąkę i proszek do pieczenia.
  1. Ubitą pianę połączyć z masą serową i owocami (łyżką, nie mikserem!).
  1. Na rozgrzaną patelnię posmarowaną pędzelkiem olejem nakładać ciasto – smażyć na złocisty kolor z obu stron

 

Wartość odżywcza 1 porcji (4-5 placków)

Wartość energetyczna 250 kcal

Białko: 18,8 g

Tłuszcz: 9,8 g

Węglowodany: 21,4 g

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje