Pasta z pieczonego bakłażana

Składniki (2 porcje): - 1 bakłażan - 1 ząbek czosnku - 5 suszonych pomidorów - 3 małe cebule szalotki - 1⁄2 pęczka natki pietruszki - szczypta soli i pieprzu - 2 łyżki oliwy z oliwek

1. Bakłażana włożyć do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec przez ok. 25 minut do uzyskania miękkości. Następnie przekroić, wydrążyć miąższ i przełożyć do miseczki.

2. Pomidory pokroić w kostkę lub paseczki. Natkę pietruszki posiekać, szalotkę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystko dodać do bakłażana, razem z oliwą z oliwek oraz solą i pieprzem, wymieszać.

3. Podawać ze świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki (np. marchewką, selerem naciowym, pietruszką, papryką, ogórkiem) lub jako dip do samodzielnie przygotowanych nachosów lub podpłomyków.

 

Wartość odżywcza (1 porcji)

Wartość energetyczna: 178 kcal

Białko: 3,5 g

Tłuszcz: 10 g

Węglowodany: 17 g

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje

Zapisz się do naszego newslettera

Get updates direct to your inbox.

Send me your newsletter (you can unsubscribe at any time).

Send me your newsletter (you can unsubscribe at any time).