Koktajl ogórkowo-miętowy

Składniki (na 2 porcje): - ogórek 1 sztuka (150g) - kiwi 2 sztuki (140g) - awokado 1 sztuka (120g) - sok z cytryny  2 łyżki - imbir  0,5 cm korzenia - mięta - kilka liści - *** woda do rozcieńczenia

Sposób przygotowania:

Awokado obierz, wydrąż pestkę i umieść w wysokim naczyniu. Dodaj obranego i pokrojonego w plastry ogórka i kiwi. Całość skrop sokiem z cytryny, starty na tarce jarzynowej korzeń imbiru i dodaj kilka listków świeżej mięty. Całość zbleduj na gładką masę. W razie potrzeby dodaj wodę mineralną.

 

Wartość odżywcza 1 porcji (200g)

Wartość energetyczna 170 kcal

Białko 2,7 g

Tłuszcz 9,7

Węglowodany 16,0 g 

 

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje