Strona główna/Przepisy/Dania główne/Wegetariańskie spaghetti

Wegetariańskie spaghetti

Składniki(6 porcji):

soczewica czerwona
1/2 szklanki
marchew
1
cebula
1
czosnek
2 ząbki
passata pomidorowa
1 szklanka
olej rzepakowy
2 łyżki
papryka słodka
1 łyżeczka
bazylia suszona
1 łyżeczka
sól
szczypta
pieprz
szczypta
makaron pełnoziarnisty spaghetti
300 g

Sposób przygotowania:

  1. Soczewicę przepłukać i gotować do miękkości przez około 10 minut.
  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę i czosnek podsmażyć w garnku na oleju rzepakowym.
  3. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce. Dodać do garnka razem z soczewicą, całość wymieszać.
  4. Następnie dodać passatę pomidorową, doprawić solą i pieprzem, papryką oraz bazylią.
  5. Wszystko wymieszać, gotować na małym ogniu w między czasie mieszając, w razie potrzeby dodać niewielką ilość wody.
  6. Podawać z ugotowanym makaronem.

Wartość odżywcza:

Kaloryczność 1 porcji: 224 kcal
Białko: 7 g
Tłuszcz: 4 g
Węglowodany: 37 g