Zalety nasion roślin strączkowych
-
Zawierają duże ilości białka o wysokiej wartości biologicznej. Najbardziej pełnowartościowymi pod względem składu aminokwasów są białka sojowe, które mogą nawet częściowo zastępować białka mięsa.
-
Stanowią dobre źródło błonnika pokarmowego, który m.in. reguluje pracę jelit.
-
Są źródłem witamin z grupy B oraz żelaza, fosforu i wapnia.
-
Urozmaicają dietę, stanowiąc dobrą alternatywę dla produktów mięsnych.
Prawidłowe przygotowanie nasion roślin strączkowych
Przygotowując dania z nasion roślin strączkowych, pamiętaj o ich odpowiedniej obróbce. Przed gotowaniem suche nasiona należy moczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin celem wymycia substancji antyodżywczych. Nie należy jednak ich moczyć dłużej niż 12 godzin, ponieważ po tym czasie zaczynają się procesy fermentacyjne. Namoczone nasiona gotuj w świeżej wodzie: pierwsze 10 minut intensywnie, a następnie „na mniejszym ogniu”, pod przykryciem do uzyskania miękkości. Taka obróbka poprawia sprawność oraz zmniejsza zawartość substancji wzdymających.
Smaczne pomysły na przyrządzenie nasion roślin strączkowych…
Możesz z nich przyrządzić zupę, zrobić puree, czy gotowane dodawać do sałatek. Z soczewicy czy ciecierzycy możesz zrobić pastę do kanapek lub nadzienie do pierogów, fasolę możesz udusić z innymi warzywami, a bób podawać bez skórki jako przekąskę.
0 komentarzy