Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Pasta rybno-twarogowa
Wyszukiwarka
Home 9 Przepisy 9 Pasty kanapkowe 9 Pasta rybno-twarogowa

Pasta rybno-twarogowa



Kaloryczność 1 porcji pasty: 85 kcal

  • Białko: 8,5 g
  • Tłuszcz: 3,7 g
  • Węglowodany: 4,7 g
  • Błonnik: 0,8 g

Składniki:

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 150 g wędzonej ryby lub filet z puszki (odsączony z oleju)
  • 1 świeża papryka – 3 plastry suszonych pomidorów (nie z zalewy)
  • 1 ogórek gruntowy (70-80 g)
  • 2 łyżki mleka 2%
  • 1 łyżka soku z cytryny/limonki
  • przyprawy: 1 łyżeczka pieprzu ziołowego, kilkanaście liści świeżej kolendry, ½ łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

1. Twaróg rozdrobnić widelcem, dodać sok z limonki i rybę, całość wymieszać.
2. Dodać 2 łyżki mleka, aby konsystencja była bardziej aksamitna.
3. Suszone pomidory razem z umytą papryką pokroić w drobną kostkę.
4. Obranego ogórka należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
5. Wszystkie składniki dobrze wymieszać oraz doprawić ziołami do smaku (zamiast kolendry można dodać np. bazylię lub pietruszkę).
6. Podawać z dobrej jakości chlebem.

Kaloryczność 1 porcji pasty: 85 kcal
Białko: 8,5 g
Tłuszcze: 3,7 g
Węglowodany: 4,7 g
Błonnik: 0,8 g

Kaloryczność 1 porcji pasty
+ kromka chleba pełnoziarnistego: 185 kcal

Białko: 13,5 g
Tłuszcze: 5,1 g
Węglowodany: 21,8 g
Błonnik: 3,2 g

Autor przepisu: mgr inż. Izabela Przybysz
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje