Gulasz z indyka z dynią

Składniki: Gulasz: - 300 ml bulionu warzywnego - 400 g piersi z indyka - 2 cebule dymki - 3 ząbki czosnku - 250 g papryki - 800 g dyni - 3-4 goździki - 2 łyżki oleju rzepakowego - przyprawy: rozmaryn, tymianek, gałka muszkatołowa, pieprz, cynamon, sól (szczypta) - 120 g kaszy gryczanej Surówka z marchewki i czerwonej kapusty: - 1 średnia marchewka (ok. 80 g) - 100 g kapusty czerwonej - 1 łyżeczka soku z cytryny - 1 łyżeczka oliwy z oliwek

 

Sposób przygotowania:

1. W garnku rozgrzać olej rzepakowy, wrzucić posiekaną cebulkę i wyciśnięty czosnek.
2. Kiedy warzywa zaczną się złocić, dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz dynię. Całość zalać bulionem.
3. Dusić pod przykryciem ok. 10-15 minut.
4. W międzyczasie przyprawić pokrojonego w kostkę indyka.
5. Mięso wraz z goździkami dodać do warzyw i dusić jeszcze 15 minut.
6. Kaszę gryczaną ugotować według instrukcji na opakowaniu (ok. 15 minut).
7. Surówka: marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach, dodać posiekaną kapustę, skropić sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, wymieszać.

Kaloryczność 1 porcji: 556 kcal
Białko: 39,9 g
Tłuszcze: 18,3 g
Węglowodany: 67 g
Błonnik: 16,7 g

Autor przepisu: mgr Aleksandra Kwiatkowska-Kosterna
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje