Strona główna/Choroba a dieta/Choroby układu krążenia/Miażdżyca – cz. 4. Główna przy...
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Miażdżyca – cz. 4. Główna przyczyna - niezdrowy styl życia

Miażdżyca – cz. 4. Główna przyczyna – niezdrowy styl życia

28 sierpnia 2017     czas czytania < 1
Rozwój miażdżycy zależy w wielkiej mierze od stylu życia. Niezdrowy sposób żywienia, mała aktywność fizyczna, palenie tytoniu to najważniejsze cechy stylu życia sprzyjające rozwojowi miażdżycy.

Do wczesnego rozwoju miażdżycy dochodzi szczególnie wtedy, gdy niezdrowy styl życia prowadzony jest przez osoby z podatnością genetyczną do niektórych zaburzeń metabolicznych. W szczególności wchodzą tu w rachubę podwyższony poziom cholesterolu LDL i ewentualnie triglicerydów w surowicy, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca i otyłość brzuszna. Efektem takiego skojarzenia jest niedokrwienna choroba serca, udary mózgu, czasem niewydolność nerek, a także przewlekłe niedokrwienie kończyn dolnych. Chorobotwórcze kojarzenie się tych stanów przedstawia tabela.

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Miażdżyca – cz. 4. Główna przyczyna - niezdrowy styl życia

SFA – nasycone kwasy tłuszczowe (występują głównie w tłuszczach zwierzęcych). PUFA – wielonienasycone kwasy tłuszczowe (głównie w olejach roślinnych i miękkich margarynach). omega 3 – kwasy tłuszczowe wielonienasycone (głównie w tłustych rybach morskich). LDL – lipoproteiny miażdżycorodne; HDL – lipoproteiny o działaniu ochronnym.

Wadliwe żywienie i mała aktywność fizyczna indukują ujawnienie się endogennych czynników ryzyka u ludzi z podatnością genetyczną. Palenie tytoniu, jak już pisałem, powoduje dysfunkcję błony wewnętrznej tętnic, ułatwiając przenikanie do niej lipoprotein. Mała aktywność fizyczna natomiast sprzyja otyłości. Otyłość z kolei, w szczególności brzuszna, jest ważnym czynnikiem rozwoju cukrzycy, nadciśnienia tętniczego, wysokich poziomów triglicerydów i niskich stężeń lipoprotein HDL. W efekcie takiego skojarzenia zagrożenie chorobami powodowanymi miażdżycą jest bardzo wysokie.

Przeczytaj też poprzednie artykuły o miażdżycy prof. Wiktora B. Szostaka.

  1. Szostak W.B., Szostak-Węgierek D., Cybulska B.: Historia badań nad miażdżycą. Wyd. I. ITEM Publishing. Warszawa 2016.

0 komentarzy

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Miażdżyca – cz. 4. Główna przyczyna - niezdrowy styl życia

To może Cię zainteresować