Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 400 g włoszczyzny (świeżej lub mrożonej)
- 1 pierś z kurczaka (ok. 200 g)
- 2 łyżki maki pszennej
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 3 czubate łyżki jogurtu naturalnego 2%
- 600 ml wody
- świeży koper, liść laurowy, ziele angielskie
Sposób przygotowania:
1. Ugotować ziemniaki, dodać 2 łyżki jogurtu naturalnego i rozgnieść na konsystencję puree.
2. Potrawka: do garnka wlać ciepłą wodę, dodać włoszczyznę w słupkach (mrożona lub świeżą) oraz pierś z kurczaka i przyprawy.
3. Od momentu rozpoczęcia wrzenia wody, gotować jeszcze przez około 1 godzinę na małym ogniu.
4. Wyjąć mięso z rosołu, pokroić na drobne części i z powrotem umieścić w bulionie.
5. Zagęszczenie bulionu: 2 łyżki mąki rozrobić w 1/2 szklanki wody, dodać do bulionu ciągle mieszając. Do powstałego sosu dodać 1 łyżkę jogurtu i 2 łyżki oleju rzepakowego, całość wymieszać.
6. Podawać z puree posypane koperkiem.
Autor przepisu: mgr Wiktor Łazowski
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl