Potrawka z kurczaka z puree ziemniaczanym

  Składniki: - 1 kg ziemniaków - ok. 400 g włoszczyzny (świeżej lub mrożonej) - 1 pierś z kurczaka (ok. 200 g) - 2 łyżki maki pszennej - 2 łyżki oleju rzepakowego - 3 czubate łyżki jogurtu naturalnego 2% - ok. 600 ml wody - świeży koper, liść laurowy, ziele angielskie

 

Sposób przygotowania:

1. Ugotować ziemniaki, dodać 2 łyżki jogurtu naturalnego i rozgnieść na konsystencję puree.
2. Potrawka: do garnka wlać ciepłą wodę, dodać włoszczyznę w słupkach (mrożona lub świeżą) oraz pierś z kurczaka i przyprawy.
3. Od momentu rozpoczęcia wrzenia wody, gotować jeszcze przez około 1 godzinę na małym ogniu.
4. Wyjąć mięso z rosołu, pokroić na drobne części i z powrotem umieścić w bulionie.
5. Zagęszczenie bulionu: 2 łyżki mąki rozrobić w 1/2 szklanki wody, dodać do bulionu ciągle mieszając. Do powstałego sosu dodać 1 łyżkę jogurtu i 2 łyżki oleju rzepakowego, całość wymieszać.
6. Podawać z puree posypane koperkiem.

Kaloryczność 1 porcji: 267 kcal
Białko: 13 g
Tłuszcze: 5 g
Węglowodany: 46 g
Błonnik: 5,3 g

Autor przepisu: mgr Wiktor Łazowski
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje