Mity | Fakty |
Opuszczanie posiłków pozwala chudnąć | Żeby schudnąć, trzeba jeść często, tzn. robiąc między posiłkami przerwy od 2,5 do maksymalnie 4 godzin. Oznacza to, że z jednej strony w ciągu dnia nie powinniśmy bez przerwy pojadać, z drugiej zaś strony nie powinniśmy się też głodzić. Najlepiej zaplanować posiłki w ciągu dnia w taki sposób, aby zadbać o ich regularność. |
Rezygnując ze śniadania, chudnie się szybciej | Spożywanie małych, ale częstych posiłków sprzyja wzrostowi tempa metabolizmu. Jednocześnie pozwala na efektywniejsze gospodarowanie spożytymi kaloriami (rozłożonymi proporcjonalnie w ciągu dnia). Organizm nie ma wtedy potrzeby magazynowania zapasów w postaci tkanki tłuszczowej i efektywniej zużywa dotychczasowe zapasy. Dodatkowo proces trawienia jest łatwiejszy i efektywniejszy, kiedy liczba posiłków jest większa, a ich wielkość mniejsza. Małe regularne posiłki pozwalają utrzymać stałe stężenie cukru we krwi, co stanowi istotny czynnik ograniczający wydzielanie insuliny. Hormon ten nasila odkładanie tłuszczu w postaci tkanki tłuszczowej. Co więcej, utrzymanie stałego stężenia cukru we krwi zapobiega pojawieniu się uczucia głodu. |
Nie należy jeść po 18.00 | Nie tyle jest istotna godzina, o której spożywamy kolację, lecz to, w jakim czasie od zjedzenia posiłku kładziemy się spać. Ostatni posiłek w ciągu dnia należy spożyć na 2–3 godziny przed snem. Czas ten potrzebny jest na strawienie posiłku, zanim wszystkie procesy (w tym metabolizm) zostaną spowolnione przez tryb snu. Ostatni posiłek powinien być niewielki i lekkostrawny. Z pewnością należy unikać potraw kalorycznych, tłustych oraz bogatych w cukry. |
Ilość posiłków i ich omijanie
Ilość posiłków i ich omijanie
Przedstawiamy mity i fakty na temat ilości codziennych posiłków. Czy opuszczanie posiłków sprzyja chudnięciu? Czy jeść po 18.? Dlaczego nie rezygnować ze śniadania?
0 komentarzy