Pulpety drobiowe na parze w sosie koperkowym z ziemniakami i marchewką

Składniki: - 400 g mięsa z piersi kurczaka - 1 jajko - 3 łyżki bułki tartej - 1 łyżka masła - 1 kopiasta łyżka mąki - 1 szklanka mleka 2% - mały pęczek koperku - 450 g marchewki mini (1 opakowanie mrożonej) - 9 małych ziemniaków - przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, majeranek, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

1. Mięso z piersi kurczaka zmielić (na małych oczkach). Dodać jajko, bułkę tartą, sól, pieprz, paprykę słodką, majeranek i zioła prowansalskie.
2. Całość wymieszać. Zwilżyć dłonie zimną wodą, formować niewielkie pulpety i układać w parowarze. Na wierzch ułożyć świeże zioła (np. liście selera, bazylię, tymianek) i gotować na parze przez 20 minut.
3. Na drugim poziomie parowaru umieścić marchewkę i parować przez 15 minut.
4. W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Dolewać stopniowo mleko i zagotować.
5. Zdjąć z palnika, dodać posiekany koperek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
6. Ziemniaki obrać i ugotować w wodzie.

Kaloryczność 1 porcji: 438 kcal
Białko: 39 g
Tłuszcze: 8,5 g
Węglowodany: 58 g

Autor przepisu: mgr Beata Bondyra
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje