Sposób przygotowania:
1. Mięso z piersi kurczaka zmielić (na małych oczkach). Dodać jajko, bułkę tartą, sól, pieprz, paprykę słodką, majeranek i zioła prowansalskie.
2. Całość wymieszać. Zwilżyć dłonie zimną wodą, formować niewielkie pulpety i układać w parowarze. Na wierzch ułożyć świeże zioła (np. liście selera, bazylię, tymianek) i gotować na parze przez 20 minut.
3. Na drugim poziomie parowaru umieścić marchewkę i parować przez 15 minut.
4. W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Dolewać stopniowo mleko i zagotować.
5. Zdjąć z palnika, dodać posiekany koperek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
6. Ziemniaki obrać i ugotować w wodzie.
Kaloryczność 1 porcji: 438 kcal
Białko: 39 g
Tłuszcze: 8,5 g
Węglowodany: 58 g
Autor przepisu: mgr Beata Bondyra
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl