Strona główna/Przepisy/Dania główne/Pulpety drobiowe na parze w so...
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Pulpety drobiowe na parze w sosie koperkowym z ziemniakami i marchewką
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Pulpety drobiowe na parze w sosie koperkowym z ziemniakami i marchewką
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Pulpety drobiowe na parze w sosie koperkowym z ziemniakami i marchewką porcji

Pulpety drobiowe na parze w sosie koperkowym z ziemniakami i marchewką

Składniki( porcji):

pierś z kurczaka
400 g
jajko
1
bułka tarta
3 łyżki
masło
1 łyżka
mąka
1 łyżka kopiasta
mleko 2%
1 szklanka
koperek
1 mały pęczek
marchewka mini mrożona
450 g
ziemniaki małe
9
sól
do smaku
pieprz
do smaku
papryka słodka
do smaku
majeranek
do smaku
zioła prowansalskie
do smaku
gałka muszkatołowa
do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Mięso z piersi kurczaka zmielić (na małych oczkach). Dodać jajko, bułkę tartą, sól, pieprz, paprykę słodką, majeranek i zioła prowansalskie.
  2. Całość wymieszać. Zwilżyć dłonie zimną wodą, formować niewielkie pulpety i układać w parowarze. Na wierzch ułożyć świeże zioła (np. liście selera, bazylię, tymianek) i gotować na parze przez 20 minut.
  3. Na drugim poziomie parowaru umieścić marchewkę i parować przez 15 minut.
  4. W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Dolewać stopniowo mleko i zagotować.
  5. Zdjąć z palnika, dodać posiekany koperek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
  6. Ziemniaki obrać i ugotować w wodzie.

Wartość odżywcza:

Kaloryczność 1 porcji: 438 kcal
Białko: 39 g
Tłuszcz: 8.5 g
Węglowodany: 58 g