Ile poszczególnych składników powinniśmy jeść dla zachowania zdrowia (RWS)

Wiemy, że nie ma przeciętnych ludzi. Każdy z nas jest inny. Na to, jaką dietę powinniśmy stosować, wpływa olbrzymia liczba czynników: od wieku, płci, wagi, stanu zdrowia, po wykonywany zawód, a nawet zainteresowania. Dlatego tajemniczy skrót RWS, który znajdziemy na wielu produktach, z jednej strony może się wydać czystą abstrakcją, z drugiej zaś strony może nam znacznie ułatwić życie!

RWS – co to jest?

RWS oznacza referencyjną wartość spożycia wyliczoną jako dzienne zapotrzebowanie na energię i poszczególne składniki dla przeciętnej osoby dorosłej. Mówiąc najprościej, jak można – jest to ilość energii, węglowodanów (w tym cukrów), tłuszczów (w tym nasyconych), białka i soli, jakie należy spożywać każdego dnia. Jednym z minusów systemu RWS jest to, że w żaden sposób nie odnosi się do indywidualnych czynników, które mogą diametralnie wpływać na nasze zapotrzebowanie. Nie jest to zatem idealna koncepcja, ale pozwala na odniesienie siebie do pewnego wzorca i na tej podstawie dobierania produktów w taki sposób, żeby pokryć, ale również żeby nie przekroczyć zapotrzebowania zarówno na „kalorie”, węglowodany (w tym cukry), tłuszcze (w tym nasycone), białko i sól.

To nie wszystko o RWS!

Dla witamin i składników mineralnych też ustalono dzienne referencyjne wartości spożycia, ale zajmiemy się nimi w innym artykule. (Czytaj)

Kim jest przeciętna osoba dorosła…

System RWS odnosi się do osoby dorosłej o zapotrzebowaniu na energię i poszczególne składniki według poniższej tabeli.

Wartość energetyczna lub składnik odżywczy

Referencyjne wartości spożycia

Wartość energetyczna

8400 kJ / 2000 kcal

Tłuszcz

70 g

Kwasy tłuszczowe nasycone

20 g

Węglowodany

260 g

Cukry

90 g

Białko

50 g

Sól

6 g

Praktyka – jak wykorzystać RWS w życiu codziennym [LU1] ?

To proste. Przedstawione w tabeli wartości traktujemy jako 100% naszego dziennego zapotrzebowania i tak dobieramy produkty, aby nie przekroczyć przyjętych wartości (100%).

Pamiętaj że….

Producenci często podają RWS (referencyjną wartość spożycia) w określonej przez nich porcji, np. 45 g. Twoja porcja, czyli ilość produktu, którą Ty zjesz, może być większa lub mniejsza. Jeśli chcesz wiedzieć, jaki procent dziennego zapotrzebowania na kalorie i składniki odżywcze znalazło się w Twojej porcji, przelicz RWS na ilość produktu, który zjadłeś.

Przykłady:

Musli orzechowe z granolą

 

Mleko 2% tłuszczu

 

Posiłek złożony z 45 g musli orzechowego z granolą z 200 ml mleka o zawartości 2% tłuszczu  pokrywa dzienne zapotrzebowanie na energię w 14% (9% + 5%), na sól natomiast w 4% (3% + 1%). Podobnie możesz wyliczyć pozostałe wartości poszczególnych składników. Proste, prawda?

Plusem RWS jest to, że na jego podstawie uczysz się składu produktów.

Naszym zdaniem działa na wyobraźnię informacja, że zjadając tylko i wyłącznie jeden mały lód, pokrywasz prawie połowę dziennego zapotrzebowania na kwasy tłuszczowe nasycone – 43% zalecanej wartości dla przeciętnej osoby dorosłej. W taki sposób sprawdź pozostałe produkty, możesz dojść do zaskakujących wniosków!

Lody na patyku o smaku waniliowym z galaretką pomarańczową w polewie

Jaką dietę powinieneś stosować?

Kluczowe pytanie! Powiedzieliśmy już, że każdy z nas jest inny. System RWS odnosi się do przeciętnej osoby dorosłej. Ty, możesz mieć trochę inne zapotrzebowanie na energię i poszczególne składniki, niż przyjęte w systemie RWS. W określeniu Twojego indywidualnego zapotrzebowania, czyli Twojego RWS, może pomóc Ci dietetyk. Jeśli już będziesz wiedział, jakie jest Twoje dzienne zapotrzebowanie, dobieraj tak produkty, aby nie przekraczać Twojego RWS.

Inne nowości z kategorii ABC Żywienia: