Fasolowa pasta do kanapek
Składniki: 200g (ew.puszka) białej fasoli, 100g (1 spora) cebula, 30g (2 łyżki) koncentratu/przecieru pomidorowego, 10g (1 łyżka) oleju, sól pieprz, majeranek, mielona papryka
Fasolę namoczyć na noc, po czym ściągnąć skórki i ugotować (właściwie rozgotować) w niewielkiej ilości wody z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych, wyjąć przyprawy, odcedzić /zamiennie można użyć fasoli z puszki/. Cebulę posiekać w drobną kostkę, usmażyć. Dodać przecier/ koncentrat i smażyć jeszcze 1-2 minuty mieszając. Dodać fasolkę (jeśli zajdzie potrzeba składniki zmiksować), przyprawić do smaku.
Pasta z cieciorki i suszonych pomidorów
Na dwie porcje: 80g (4 łyżki) cieciorki z puszki, 5 sztuk pomidorów suszonych, 5g (łyżeczka) oliwy,
30g (10 sztuk) oliwek, natka pietruszki, sól, pieprz.
Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę.
Zielona pasta z soczewicy z ogórkami i imbirem
Składniki: 100g (1/2 szklanki) suchej zielonej soczewicy, (4 małe) ogórków kiszonych, 4 g (ok. centymetrowy odcinek kłącza o średnicy 1,5 cm) świeżego imbiru.
Soczewicę zamoczyć na noc, opłukać, ugotować w nowej wodzie. Marchewkę pokroić w kostkę i ugotować. Ogórki pokroić. Imbir zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach. Wszystko wrzucić do blendera, zmiksować na gładką masę. Jeśli pasta jest zbyt wodnista, odparować część wody na suchej patelni. Należy pamiętać, że soczewica po namoczeniu i ugotowaniu praktycznie potroi swoją objętość, więc pasty wyjdzie naprawdę dużo – ok 400 gram.
0 komentarzy