Leczo z ciecierzycą i pomidorami z makaronem razowym

  Składniki: - 1 puszka ciecierzycy konserwowej w zalewie - 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki (400 g) - 200 g na makaronu pełnoziarnistego (razowego) - 2 łyżki oleju rzepakowego - 1 duża cebula - 1 łyżeczka mąki pszennej - przyprawy: oregano, bazylia, pieprz, liść laurowy

 

 

 

Sposób przygotowania:

1. Cebulę obrać i posiekać. Zeszklić na oleju.
2. Ciecierzycę z puszki przepłukać pod zimna wodą, wrzucić na patelnię.
3. Dodać krojone pomidory z puszki lub 2-3 świeże pomidory, pozbawione skórki oraz przyprawy.
4. Całość gotować przez ok. 5-10 minut ciągle mieszając, następnie dodać mąkę pszenną, rozsypując po całej patelni.
5. Podawać z makaronem ugotowanym al dente.

Kaloryczność 1 porcji: 325 kcal
Białko: 12 g
Tłuszcze: 9 g
Węglowodany: 49 g
Błonnik: 7,2 g

Autor przepisu: mgr Wiktor Łazowski
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje