Gotowe rozwiązania nie zawsze są efektywne
Gotowy jadłospis lub catering dietetyczny w pierwszej chwili mogą wydawać się świetnym rozwiązaniem. Nie trzeba martwić się planowaniem i przygotowywaniem posiłków, ani kalorycznością diety. Często jednak nie zastanawiamy się, czy takie sposoby na pewno będą dla nas właściwym wyborem na dłuższą metę. W przypadku gotowych jadłospisów problematyczne mogą okazać sytuacje, kiedy nie mamy pod ręką wszystkich składników z przepisu i nie wiemy, czym je zastąpić. Może to powodować frustrację i rezygnację z przygotowania zalecanego posiłku, a w konsekwencji odłożenie rozpoczęcia diety na później lub zaprzestanie jej stosowania. Kolejną trudnością może okazać się brak możliwości wykorzystania części składników, które pozostają po przygotowaniu posiłku i nie są uwzględnione w innych daniach. Zdając sobie sprawę, że nie mamy pomysłu na ich wykorzystanie, może pojawić się niechęć do gotowania. Skutkiem takich działań może być marnowanie żywności, straty finansowe i zarzucenie realizacji założonego plan.
Innym przykładem jest korzystanie z gotowych jadłospisów dostępnych w Internecie bez konsultacji ze specjalistą. Nieodpowiednia wiedza żywieniowa może spowodować wybór nieodpowiedniej kaloryczności, niezgodnej z naszym zapotrzebowaniem. Bardzo rzadko również gotowe jadłospisy nie są uznawane za inspiracje kulinarne . Często traktujemy zbyt dosłownie i niepotrzebnie próbujemy zrealizować je na 100%. Co więcej, jeśli nie końca nie jesteśmy przekonani do nowych smaków, a produkty spożywcze i składniki niezbędne do ich przygotowania nie zawsze są w zasięgu „naszej ręki”, po kilku dniach zdajemy sobie sprawę, że realizacja takiego planu nie jest możliwa.
Wykupując dietę pudełkową mamy niewielki wpływ na menu, a w przypadku sporej wybiórczości żywieniowej, możemy być zawiedzeni propozycjami posiłków. Dostajemy gotowe dania bez możliwości nauczenia się, z czego powinien składać się pełnowartościowy posiłek. Ograniczamy swoje umiejętności kulinarne (nawet te najmniejsze), co zmniejsza poczucie sprawczości w nauce zdrowych nawyków. Dodatkowo, nieświadomy klient może zdecydować się na zakup menu o dużo niższej kaloryczności, niż wynika to z jego zapotrzebowania energetycznego. Z kolei długoterminowe zmniejszenie kalorii poniżej zapotrzebowania energetycznego organizmu może przyczyniać się do wystąpienia niedoborów pokarmowych. W konsekwencji, zamiast czuć się lepiej i np. osiągać spadek masy ciała, zaczynamy czuć głód, rozdrażnienie, senność i dojadamy (często dużo więcej niż potrzebujemy). To prosta droga do efektu jo-jo i strat finansowych.
Powyższe rozwiązania nie będą dobre dla każdego i nie zawsze okazują się pomocne. W zmianie nawyków żywieniowych na zdrowsze najważniejsza jest przede wszystkim właściwa edukacja żywieniowa.
Edukacja żywieniowa kluczowym elementem do zmiany nawyków na zdrowsze
Edukacja żywieniowa jest kluczowa dla zdrowego stylu życia, ponieważ umożliwia świadome wybory żywieniowe, zapobiega błędom dietetycznym i wspiera utrzymanie prawidłowej masy ciała. Dzięki niej można skutecznie zmniejszyć ryzyko chorób dietozależnych, takich jak otyłość, cukrzyca typu 2 czy choroby układu krążenia. O właściwą edukację żywieniową możesz zadbać korzystać z pomocy naszych specjalistów w Centrum Dietetycznym Online (CDO). Wiedza to często nie wszystko, potrzebne jest jeszcze działanie. Teorię trzeba umiejętnie wykorzystać w praktyce, a tego nauczysz się w trakcie spotkań edukacyjnych z ekspertami CDO.
Edukacja żywieniowa prowadzona z pomocą specjalisty pomoże:
- zrozumieć, jak działa organizm i jak jedzenie wpływa na zdrowie, energię oraz samopoczucie,
- eliminować błędy żywieniowe, takie jak nieregularne posiłki, nadmiar przetworzonych produktów czy niedobory składników odżywczych,
- odróżniać fakty od mitów, co jest szczególnie ważne w czasach dużej ilości sprzecznych informacji w Internecie.
Piśmiennictwo:
- Nagel P, Diety pudełkowe pod lupą dietetyka, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, 2022, [Dostęp: 02.06.2025]. Dostępne pod adresem: https://ncez.pzh.gov.pl/zdrowe-odchudzanie/praktyczne-porady/diety-pudelkowe-pod-lupa-dietetyka
- Pawluk I, Gosa P, Jodkiewicz M i wsp, Nadwaga i otyłość. Małymi krokami do zdrowia. Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, 2022, [Dostęp: 04.06.2025]. Dostępne pod adresem: https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2022/12/Nadwaga-i-otylosc.-Malymi-Krokami-do-Zdrowia.pdf
0 komentarzy