Jakie wybierać zdrowe produkty zbożowe?

Z produktów zbożowych, zarówno dla dzieci jak i dorosłych, należy jak najczęściej wybierać artykuły z tzw. grubego przemiału.

Oprócz pieczywa peÅ‚noziarnistego (razowego, graham), poleca siÄ™ także ryż peÅ‚noziarnisty (brÄ…zowy) oraz kaszÄ™ gryczanÄ… i jÄ™czmiennÄ…. Produkty te powinny być skÅ‚adnikiem wiÄ™kszoÅ›ci posiÅ‚ków.

Zalety produktów zbożowych z grubego przemiału

Przetwory zbożowe z grubego przemiału są bogatsze w składniki odżywcze. Zawierają więcej witamin, szczególnie witamin z grupy B (tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas foliowy), składników mineralnych (magnezu, cynku) i błonnika.

Spożycie dużej ilości błonnika jest szczególnie istotne w zapobieganiu chorobom na tle wadliwego żywienia. Błonnik bowiem reguluje pracę przewodu pokarmowego, daje uczucie sytości, ułatwia utrzymanie prawidłowej masy ciała, zapobiega zaparciom i powstawaniu nowotworów jelita grubego.

Spożywanie ciemnego pieczywa, gruboziarnistych kasz czy pÅ‚atków owsianych wpÅ‚ywa również na obniżanie poziomu cholesterolu we krwi, gdyż uÅ‚atwia jego wydalanie z przewodu pokarmowego.

Inne nowości z kategorii Dzieci i młodzież: