Składniki:
- 1 filet z piersi kurczaka bez skóry (ok. 150 g)
- 2 średnie ziemniaki
- 2 średnie marchewki
- ½ średniego jabłka
- kilka kropli soku z cytryny
- 1 łyżeczka posiekanego kopru
- 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego 2%
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- szczypta pieprzu ziołowego i soli
Sposób przygotowania:
1. Obrane ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie.
2. Po ugotowaniu dodać jogurt, koperek – utłuc razem z ziemniakami na puree.
3. Umyte mięso pokroić na mniejsze części, przyprawić ziołami. Ugotować na parze bądź upiec w 200oC przez 25-30 minut.
4. Marchew i jabłko obrać ze skórki i zatrzeć na najmniejszych oczkach. Dodać łyżkę oleju, sok z cytryny i dokładnie wymieszać.
Kaloryczność 1 porcji: 460 kcal
Białko: 34,5 g
Tłuszcze: 13,5 g
Węglowodany: 58 g
Błonnik: 8,5 g
Autor przepisu: mgr Wiktor Łazowski
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl