Pierś z kurczaka z puree ziemniaczanym i surówką z marchewki i jabłka

Składniki: - 1 filet z piersi kurczaka bez skóry (ok. 150 g) - 2 średnie ziemniaki - 2 średnie marchewki - ½ średniego jabłka - kilka kropli soku z cytryny - 1 łyżeczka posiekanego kopru - 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego 2% - 1 łyżka oleju rzepakowego - szczypta pieprzu ziołowego i soli

 

Sposób przygotowania:

1. Obrane ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie.
2. Po ugotowaniu dodać jogurt, koperek – utłuc razem z ziemniakami na puree.
3. Umyte mięso pokroić na mniejsze części, przyprawić ziołami. Ugotować na parze bądź upiec w 200oC przez 25-30 minut.
4. Marchew i jabłko obrać ze skórki i zatrzeć na najmniejszych oczkach. Dodać łyżkę oleju, sok z cytryny i dokładnie wymieszać.

Kaloryczność 1 porcji: 460 kcal
Białko: 34,5 g
Tłuszcze: 13,5 g
Węglowodany: 58 g
Błonnik: 8,5 g

Autor przepisu: mgr Wiktor Łazowski
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje