Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Pierś z kurczaka z puree ziemniaczanym i surówką z marchewki i jabłka
Wyszukiwarka
Home 9 Przepisy 9 Dania główne 9 Pierś z kurczaka z puree ziemniaczanym i surówką z marchewki i jabłka

Pierś z kurczaka z puree ziemniaczanym i surówką z marchewki i jabłka



Kaloryczność 1 porcji: 460 kcal

  • Białko: 34,5 g
  • Tłuszcz: 13,5 g
  • Węglowodany: 58 g
  • Błonnik: 8,5 g

Składniki:

  • 1 filet z piersi kurczaka bez skóry (ok. 150 g)
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 średnie marchewki
  • ½ średniego jabłka
  • kilka kropli soku z cytryny
  • 1 łyżeczka posiekanego kopru
  • 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego 2%
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • szczypta pieprzu ziołowego i soli

Sposób przygotowania:

1. Obrane ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie.
2. Po ugotowaniu dodać jogurt, koperek – utłuc razem z ziemniakami na puree.
3. Umyte mięso pokroić na mniejsze części, przyprawić ziołami. Ugotować na parze bądź upiec w 200oC przez 25-30 minut.
4. Marchew i jabłko obrać ze skórki i zatrzeć na najmniejszych oczkach. Dodać łyżkę oleju, sok z cytryny i dokładnie wymieszać.

Kaloryczność 1 porcji: 460 kcal
Białko: 34,5 g
Tłuszcze: 13,5 g
Węglowodany: 58 g
Błonnik: 8,5 g

Autor przepisu: mgr Wiktor Łazowski
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje