![Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | mgr inż. Małgorzata Mękus Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | mgr inż. Małgorzata Mękus](https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2022/02/Malgorzata-Mekus.jpg)
Dietetyk Centrum Medycznego NIZP PZH – PIB, ekspert Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej. Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego oraz studiów podyplomowych „Żywność, Żywienie a Zdrowie” na kierunku poradnictwo dietetyczne – postępy w żywieniu człowieka oraz na kierunku bezpieczeństwo żywności i żywienia.
Doświadczenie i umiejętność pracy z pacjentem zdobywała w Mazowieckim Szpitalu Bródnowskim, pracując jako dietetyk w Poradni Chorób Metabolicznych i Leczenia Otyłości oraz w Instytucie Żywności i Żywienia w Warszawie.
Specjalizuje się w dietoprofilaktyce i dietoterapii chorób cywilizacyjnych, głównie nadwagi i otyłości. W swojej pracy stawia przede wszystkim na indywidualne podejście do pacjenta. Nieustannie poszerza swoją wiedzę uczestnicząc w licznych konferencjach i szkoleniach poświęconych zagadnieniom żywienia człowieka zdrowego i chorego.