Sprawdź to sam, czytając etykiety. Szybko zauważysz, że sól jest w bardzo wielu produktach, nawet takich, które nie kojarzą się ze słonym smakiem: w batonikach, ciastkach, wędlinach, zupach i sosach „instant”, mieszankach przypraw, konserwach, majonezach, musztardach, keczupach czy serach.
Tymczasem dziennie lepiej nie przekraczać spożycia jednej płaskiej łyżeczki soli (5 g). Osoby z nadciśnieniem powinny zjadać nie więcej niż 5 g soli dziennie. Ilość ta obejmuje sól stosowaną podczas przygotowywania posiłków, sól dodaną w trakcie spożywania posiłków, jak również sól zawartą już w produktach spożywczych. 5 gramów to mniej więcej tyle, ile przeciętnie dodaje się soli do gotowanych ziemniaków czy ryżu oraz zupy i sosu. Badania wskazują, że spożycie soli przez Polaków jest ponad dwukrotnie większe niż ilość zalecana przez ekspertów.
Jest sposób na zmniejszenie soli w posiłkach. Na pewno warto trochę mniej solić potrawy, samemu wszystko przygotowywać i nie korzystać z żywności przetworzonej, dzięki temu dokładnie można kontrolować ilość soli w posiłkach.
Jednak w dzisiejszych czasach nie każdy może sobie na to pozwolić i musi korzystać z żywności przetworzonej. Lepiej więc wybierać tę mniej słoną. Jak to zrobić – oto wskazówki.
- Kupujesz wędlinę czy ser? Sprawdź skład na etykiecie i kupuj te, które zawierają mniej soli (patrz na rubrykę: zawartość sodu/soli).
Zamiast stosować mieszanki przypraw typu „vegeta”, „przyprawa do kurczaka”, „przyprawa do grilla” itp., przyprawiaj potrawy ziołami sprzedawanymi osobno lub kupuj te mieszanki, które zawierają wyłącznie zioła. - Kupuj sól bezsodową lub z niską zawartością sodu, tj. sól potasową i sól magnezową.
Zrezygnuj z kostek rosołowych i gotuj bulion samodzielnie; - Zrezygnuj ze słonych przekąsek typu chipsy, solone orzechy, paluszki.
Zwracaj również uwagę na zawartość sodu w kupowanej wodzie mineralnej.
Twoje serce szybko się odwdzięczy za wprowadzenie w życie tych wskazówek!
0 komentarzy