Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Nadciśnienie: mniej soli!

Nadciśnienie: mniej soli!

16 marca 2018     czas czytania 2 min
Prawdopodobnie największym winowajcą epidemii nadciśnienia jest żywność przetworzona. Dlaczego? Dlatego, że zawiera dużo soli. Niestety, nieświadomie zjadamy jej zdecydowanie za dużo.

Sprawdź to sam, czytając etykiety. Szybko zauważysz, że sól jest w bardzo wielu produktach, nawet takich, które nie kojarzą się ze słonym smakiem: w batonikach, ciastkach, wędlinach, zupach i sosach „instant”, mieszankach przypraw, konserwach, majonezach, musztardach, keczupach czy serach.

Tymczasem dziennie lepiej nie przekraczać spożycia jednej płaskiej łyżeczki soli (5 g). Osoby z nadciśnieniem powinny zjadać nie więcej niż 5 g soli dziennie. Ilość ta obejmuje sól stosowaną podczas przygotowywania posiłków, sól dodaną w trakcie spożywania posiłków, jak również sól zawartą już w produktach spożywczych. 5 gramów to mniej więcej tyle, ile przeciętnie dodaje się soli do gotowanych ziemniaków czy ryżu oraz zupy i sosu.  Badania wskazują, że spożycie soli przez Polaków jest ponad dwukrotnie większe niż ilość zalecana przez ekspertów.
 

Jest sposób na zmniejszenie soli w posiłkach. Na pewno warto trochę mniej solić potrawy,  samemu wszystko przygotowywać i nie korzystać z żywności przetworzonej, dzięki temu dokładnie można kontrolować ilość soli w posiłkach.
 

Jednak w dzisiejszych czasach nie każdy może sobie na to pozwolić i musi korzystać z żywności przetworzonej. Lepiej więc wybierać tę mniej słoną. Jak to zrobić – oto wskazówki.

  • Kupujesz wędlinę czy ser? Sprawdź skład na etykiecie i kupuj te, które zawierają mniej soli (patrz na rubrykę: zawartość sodu/soli).
    Zamiast stosować mieszanki przypraw typu „vegeta”, „przyprawa do kurczaka”, „przyprawa do grilla” itp., przyprawiaj potrawy ziołami sprzedawanymi osobno lub kupuj te mieszanki, które zawierają wyłącznie zioła.
  • Kupuj sól bezsodową lub z niską zawartością sodu, tj. sól potasową i sól magnezową.
    Zrezygnuj z kostek rosołowych i gotuj bulion samodzielnie;
  • Zrezygnuj ze słonych przekąsek typu chipsy, solone orzechy, paluszki.
    Zwracaj również uwagę na zawartość sodu w kupowanej wodzie mineralnej.

 

Twoje serce szybko się odwdzięczy za wprowadzenie w życie tych wskazówek!

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Nadciśnienie: mniej soli!

 
Pierwsza publikacja artykułu: 9.12.2016

0 komentarzy

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Nadciśnienie: mniej soli!

To może Cię zainteresować