Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Właściwości niektórych produktów - fakty i mity
Wyszukiwarka

Właściwości niektórych produktów – fakty i mity

Autor

Wyjaśniamy, na ile prawdziwe są często spotykane przekonania na temat mięsa drobiowego, zup, kawy i miodu.
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Właściwości niektórych produktów - fakty i mity
 

Mity 

Fakty

Drób jest zawsze chudy

Zawartość tłuszczu w mięsie drobiowym jest zróżnicowana i zależy od wielu czynników, jak: gatunek drobiu (więcej tłuszczu ma drób wodny), sposób odżywiania zwierząt, wiek (więcej tłuszczu ma drób starszy), pora roku.

Co więcej, rozkład tłuszczu w tuszce drobiowej nie jest równomierny. Duże jego ilości znajdują się pod skórą, w okolicy nerek i jelit. Mięso drobiowe zawiera więcej białka ogólnego i mniej tkanki łącznej, zwłaszcza kolagenu. Warto więc sięgać po jego chudszą odmianę.

Kofeina z kawy spala kalorie

Kofeina z kawy stała się od pewnego czasu popularnym składnikiem suplementów diety wspomagających odchudzanie. Takie jednak działanie kofeiny (jak przyspieszanie przemiany materii i spalanie tkanki tłuszczowej) stanowi jedynie przypuszczenie, ponieważ jak dotąd nie potwierdzają tego badania naukowe. Z jednej strony oszacowano, że spożycie 100 mg kofeiny może przyspieszać metabolizm o 3–4%. Z drugiej jednak istnieją dane sugerujące, że osoby spożywające większe ilości kawy mają wyższy wskaźnik masy ciała (Body Mass Index, BMI). Kaloryczność naparu pochodzi od dodatku cukru i mleka lub śmietanki.

Zupy są tuczące

Zupy są bardzo ważnym elementem zdrowej diety nie tylko ze względu na ich ogromne bogactwo smakowe, lecz także walory żywieniowe. Najzdrowsze są zupy przygotowywane na wywarze ze świeżych lub mrożonych warzyw, krótko gotowanych, z dodatkiem chudego mięsa.

Zupy są cennym źródłem niezbędnych dla organizmu witamin, składników mineralnych, błonnika i wody. Ich kaloryczność zależy od tego, ile dodamy do nich tłustego mięsa, skwarek czy śmietany. Alternatywą dla tych produktów może być jogurt czy odtłuszczone mleko. Chude zupy, podawane jako pierwsze danie, dobrze zaspokajają pierwszy głód, dzięki temu łatwiej zjeść mniejszą ilość kaloryczniejszego drugiego dania.

Należy unikać zup w proszku i typu instant, zawierających duże ilości soli, wzmacniaczy smaku i zapachu (np. glutaminianu sodu) oraz szkodliwych izomerów trans.

Każdy miód jest dobry

Głównym składnikiem miodu są cukry (fruktoza, glukoza, sacharoza), które wpływają na jego wysoką kaloryczność. Spośród miodów naturalnych najmniej kalorii ma miód akacjowy, najwięcej zaś rzepakowy.

Medycyna ludowa przypisuje miodom działanie profilaktyczne i lecznicze z uwagi na zawartość w nich cennych składników, jak substancje hamujące rozwój bakterii, mikroelementy, enzymy czy witaminy. Taki potencjalnie korzystny wpływ na zdrowie posiada każdy miód, z wyjątkiem sztucznego. Ten ostatni dostarcza energii pochodzącej z cukru, nie mając żadnych wartości odżywczych i zawierając sztuczne aromaty, barwniki oraz substancje smakowe.

Łyżeczka miodu naturalnego, zamiast cukru do herbaty czy wody z cytryną, raz na jakiś czas w zimowy wieczór, nie zaszkodzi. Nie jest wskazana na co dzień dla diabetyków i osób z nadwagą czy otyłością.

Każda kawa jest zdrowa

Zaleca się picie kawy filtrowanej, gdyż niefiltrowana może podnosić poziom cholesterolu z uwagi na zawarte w niej związki tłuszczowe. Umiarkowane spożycie kofeiny (100–300 mg dziennie) zwiększa wydolność umysłową, zmniejsza zmęczenie psychiczne i fizyczne, pobudza bowiem ośrodkowy układ nerwowy, korę mózgową i ośrodki wegetatywne (oddechowy, naczyniowo-ruchowy). Stężenie kofeiny w filiżance kawy jest uzależnione od sposobu jej przygotowania i wynosi około 60 mg.

 

0 komentarzy