Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Dieta low FODMAP - zasady i zastosowanie

Dieta low FODMAP – zasady i zastosowanie

16 marca 2025     czas czytania 4 min

Data aktualizacji: 16.03.2025 r.

Dieta low FODMAP polega na eliminacji produktów o wysokiej zawartości FODMAP (tzw. węglowodanów fermentujących). Została opracowana przez ekspertów Uniwersytetu Monasha dla osób ze zdiagnozowanym zespołem jelita nadwrażliwego (IBS, ang. Irritable Bowel Syndrome). Zastosowanie diety low FODMAP pomaga określić czy objawy IBS są zależne od FODMAP, a jeśli tak to, które pokarmy i FODMAP wywołują bądź nasilają objawy, a które są tolerowane.

Co to są FODMAP?

FODMAP to akronim od angielskich słów „Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides And Polyols” czyli „Fermentujące Oligo- Di- i Monosacharydy oraz Poliole”, czyli fermentujące oligosacharydy, disacharydy, monosacharydy i poliole. To grupa krótkołańcuchowych węglowodanów słabo wchłanianych, szybko fermentujących, o wysokim ciśnieniu osmotycznym. Zalicza się do nich następujące rodzaje:

  • fruktoza (występująca w nadmiarze w stosunku do glukozy m.in. w jabłkach, miodzie);
  • laktoza (występująca głównie w produktach mlecznych np. mleko krowie, ser twarogowy, śmietana);
  • fruktany (występujące w m.in. makaronie pszennym, rodzynkach, czosnku, cebuli);
  • galaktooligosacharydy (występujące m.in. w migdałach, nasionach roślin strączkowych);
  • poliole (występujące w niektórych warzywach i owocach np. kalafior, awokado, kukurydza oraz w postaci słodzików mannitolu, maltitolu, sorbitolu, ksylitolu).

Jak FODMAP mogą wpływać na objawy IBS?

Produkty bogate w FODMAP przechodzą do jelita w formie niezmienionej, a dzięki swoim właściwościom osmotycznym, w jelicie cienkim przyczyniają się do zwiększonej absorpcji (wchłaniania) wody, co może prowadzić do rozciągania ściany jelita wywołując dolegliwości brzuszne m.in. ból, uczucie przelewania i biegunki. Następie przechodzą do jelita grubego i ulegają fermentacji przez bakterie jelitowe z wytworzeniem nadmiernej ilości gazów wywołując ból, dyskomfort oraz wzdęcia. U większości osób produkty bogate w FODMAP nie będą powodowały dolegliwości. Jednakże u osób z zespołem jelita nadwrażliwego (IBS), produkty te mogą nasilać dolegliwości.

Dieta low FODMAP – możliwy sposób na złagodzenie objawów zespołu jelita nadwrażliwego

Dieta low FODMAP zakłada, że ograniczenie spożycia określonej grupy węglowodanów będzie prowadzić do zmniejszenia efektu osmotycznego w jelicie cienkim oraz redukcji procesów fermentacji w jelicie grubym. Co w konsekwencji ma poprawić komfort życia pacjentów z IBS przez zmniejszenie objawów takich jak np. ból brzucha, uczucie pełności i wzdęcia. Celem diety low FODMAP jest więc złagodzenie objawów zespołu jelita nadwrażliwego oraz identyfikacja produktów i ich porcji, które mogą je nasilać. Na podstawie obserwacji dokonuje się takich modyfikacji dietetycznych, które pozwoliłyby w dłuższej perspektywie czasu na zmniejszenie dolegliwości bez stosowania znacznych restrykcji. Warto jednak podkreślić, że nie da się wyleczyć zespołu jelita nadwrażliwego poprzez stosowanie diety low FODMAP.

Dieta low FODMAP – 3 etapy diety

I etap – ograniczenie produktów zawierających FODMAP

✓ Polega na wyeliminowaniu z diety produktów/porcji produktów o wysokiej i średniej zawartości FODMAP, a zastąpieniu ich produktami o niskiej zawartości FODMAP.
✓ To czas obserwacji czy objawy są zależne od spożywania FODMAP.
✓ Trwa ok. 2-6 tygodni, jednak czas stosowania tego etapu diety w dużej mierze zależy indywidualnie od samopoczucia pacjenta. Jeżeli zaobserwuje się wystarczającą poprawę w samopoczuciu po np. 3 tygodniach, nie ma zasadności przedłużania pierwszego etapu do 6 tygodni.
✓ Za brak poprawy w trakcie realizacji tego etapu uznaje się utrzymywanie objawów o takim samym nasileniu, bez odczuwalnej poprawy. W takiej sytuacji można uznać, że objawy IBS nie są zależne od FODMAP. Wówczas, w porozumieniu ze specjalistą, należy rozważyć inne modyfikacje diety i innych czynników stylu życia. Nie zaleca się wtedy także by kontynuować etapy diety czy też wracać do niej po jakimś czasie.

II etap – reintrodukcja, czyli ponowne wprowadzenie produktów zawierających FODMAP

✓ To czas identyfikacji porcji produktów i rodzajów FODMAP, które powodują nasilenie dolegliwości i spersonalizowanie diety według osobistej tolerancji.
✓ Trwa od ok. 8 do 12 tygodni i polega na stopniowym włączaniu produktów bogatych w FODMAP (najczęściej w systemie 6-dniowym tzn. 3 dni próby z testowaną różną porcją danego produktu i 3 dni przerwy). To najdłuższy etap diety.
✓ Z każdej grupy wymienionych wyżej węglowodanów fermentujących (z wyjątkiem polioli i fruktanów) wybiera się jeden, reprezentacyjny produkt (np. mleko krowie dla laktozy), po którego spożyciu w próbie prowokacji ocenia się tolerancję całej danej grupy FODMAP. Testuje się także produkty zawierające więcej niż jedną grupę FODMAP np. jabłko, gruszka.
✓ Należy monitorować objawy i zapisywać swoje obserwacje w dzienniczku, gdzie notuje się próby, dobrze i źle tolerowane porcje produktów z danej grupy FODMAP;
✓ Kolejność testowania grup FODMAP nie jest odgórnie ustalona.
✓ Warto pamiętać, że na nasilenie objawów zespołu jelita nadwrażliwego wpływają także: stres, zaburzenia psychiczne, zaburzenia snu i inne czynniki związane ze stylem życia. Warto mieć to na uwadze i odnotować spostrzeżenia w dzienniczku samoobserwacji, aby wspólnie ze specjalistą ocenić ryzyko wpływu danego czynnika na wynik testowanego pokarmu.

III etap – personalizacja diety

✓ Celem tego etapu jest stworzenie indywidualnej diety, na podstawie prowadzonej obserwacji, z pomocą dietetyka, który ma doświadczenie i kompetencje w diecie low FODMAP;
✓Pacjent na tym etapie zna i umie rozpoznać zarówno porcje, jak i rodzaje produktów po których objawy nasilają się i są uciążliwe.
✓ Ustala się dietę z możliwie jak najmniejszą ilością ograniczeń. Jadłospis bazuje na wszystkich produktach i porcjach produktów, które zostały wcześniej zidentyfikowane jako te, które nie powodują dolegliwości.

Należy pamiętać, że prawidłowo przeprowadzony protokół diety z ograniczeniem FODMAP powinien stanowić pełny, 3- etapowy proces.

Stosowanie diety w praktyce

Stosowanie diety w praktyce mogą ułatwić specjalne aplikacje zawierające wykazy produktów o niskiej i wysokiej zawartości FODMAP z uwzględnieniem wielkości porcji tych produktów. Dostępne aplikacje zawierają także przydatne narzędzia takie jak np. dzienniczek, schemat reintrodukcji, przepisy na posiłki o niskiej zawartości FODMAP, wykaz produktów z certyfikatami (rynek zagraniczny). Zaleca się, aby dietę low FODMAP realizować pod opieką certyfikowanego, doświadczonego dietetyka.

Skuteczność diety FODMAP

Dieta o niskiej zawartości FODMAP może wywierać korzystny efekt pod kątem zmniejszenia dolegliwości. Badania w zakresie skuteczności diety FODMAP najczęściej dotyczą pacjentów z IBS, u których nawet w 70% przypadków wystąpienie objawów uzależnione jest od stosowanej diety.

Należy również pamiętać, iż dieta FODMAP to dieta eliminacyjna (wyklucza się lub znacznie ogranicza m.in. produkty mleczne, zbożowe, niektóre warzywa i owoce), która niewłaściwie skomponowana, może przyczynić się do wystąpienia niedoborów wapnia, błonnika, żelaza, witamin z grupy B.

Dieta low FODMAP – dla kogo nie jest polecana?

W związku z tym, że dieta low FODMAP jest trudna do stosowania i wiąże się z ograniczeniem znacznej ilości pokarmów nie jest polecana dla każdej osoby z potwierdzoną diagnozą IBS. Decyzję o rozpoczęciu tej diety powinno ustalać się indywidualnie z dietetykiem i lekarzem. Nie jest ona polecana między innymi dla osób:

  • mających trudność w rozumieniu i przestrzeganiu diety, niechętnych do jej stosowania;
  • stosujących inne restrykcje i wykluczenia żywieniowe;
  • z niedożywieniem;
  • z niektórymi chorobami współwystępującymi;
  • z zaburzeniami odżywiania;
  • wersja restrykcyjna diety nie jest polecana u dzieci, z wyjątkiem indywidualnych wskazań pod opieką doświadczonego zespołu medycznego;

Podsumowując, dieta low FODMAP może być skutecznym sposobem zmniejszenia dolegliwości występujących w IBS, jednak nie u wszystkich jest zalecana, a także nie u każdego może przynieść oczekiwany efekt. Kluczowe dla właściwego przeprowadzenia diety jest umiejętne zastosowanie wszystkich 3 etapów, a pomocne w tym są konsultacje z doświadczonym dietetykiem.

Piśmiennictwo:

  1. Stróżyk A., Dieta low FODMAP, PZWL, Warszawa 2023.
  2. Kaczorek M., Gosa-Kwiatkowska P., Taraszewska A., Kielak M., Bigas G., Zespół jelita nadwrażliwego Zadbaj o swoje jelita i zmień nawyki, NIZP PZH-PIB, Warszawa 2024.
  3. https://www.monashfodmap.com/about-fodmap-and-ibs/ (dostęp: 27.01.2025)

0 komentarzy

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Dieta low FODMAP - zasady i zastosowanie

To może Cię zainteresować