Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Nieswoiste choroby zapalne jelit - zalecenia żywieniowe

Nieswoiste choroby zapalne jelit – zalecenia żywieniowe

24 września 2024     czas czytania 2 min
Do nieswoistych chorób zapalnych jelit (NChZJ) należą wrzodziejące zapalenie jelita grubego (WZJG) i choroba Leśniowskiego-Crohna (ChL-C). NChZJ to grupa przewlekłych chorób układu pokarmowego, w których występują okresy wznowy i remisji. Epizody zaostrzeń mogą mieć przebieg łagodny, umiarkowany lub ciężki, a nawet zagrażający życiu.

WZJG ograniczone jest do błony śluzowej odbytnicy lub odbytnicy i okrężnicy, prowadząc w części przypadków do powstania owrzodzeń. ChL-C może dotyczyć każdego odcinka przewodu pokarmowego od jamy ustnej aż do odbytu. Objawy zależą od tego, który odcinek przewodu pokarmowego jest zajęty. Chorobie może towarzyszyć osłabienie, gorączka, ból brzucha, spadek masy ciała.

Dieta w NChZJ zależy od fazy choroby. W okresie remisji, kiedy nie występują objawy choroby, zaleca się stosowanie diety zgodnej z zasadami zdrowego żywienia z uwzględnieniem indywidualnej tolerancji produktów. Natomiast w okresie zaostrzeń choroby ze względu na obecność objawów konieczne jest stosowanie diety lekkostrawnej z eliminacją produktów i pokarmów źle tolerowanych.

Wybrane zalecenia dietetyczne w nieswoistych chorobach zapalnych jelit: 

  1. Otyłość zwiększa ryzyko zaostrzeń choroby. W przypadku nadwagi lub otyłości należy stopniowo zmniejszać masę ciała do uzyskania prawidłowego BMI w przedziale 18,5-24,9 kg/m². Niemniej jednak w przypadku zaostrzeń choroby istnieje ryzyko niezamierzonej utraty masy ciała, która może prowadzić do niedożywienia.
  2. Niezależnie od fazy choroby stosuj racjonalną i urozmaiconą dietę uwzględniającą indywidualne tolerancje. Obserwuj reakcje swojego organizmu w celu identyfikacji produktów, które nasilają dolegliwości – pomoże Ci w tym prowadzenie dzienniczka żywieniowego obejmującego zapisywanie spożywanych produktów oraz występujących dolegliwości.
  3. W przypadku wystąpienia biegunki zastosuj się do wytycznych diety łatwostrawnej ze zwiększeniem spożycia produktów zapierających (m.in. biały ryż, białe pieczywo, banany, napar z czarnych jagód, pieczone jabłko, gotowana marchewka, ziemniaki, kasza manna, sucharki, wafle ryżowe).
  4. Spożywaj 5-6 posiłków dziennie, w regularnych odstępach czasu (co 2-3 godziny). Nie pomijaj śniadań. Ostatni posiłek spożywaj 2-3 godziny przed snem.
  5. Spożywaj posiłki w spokojnej atmosferze i bez pośpiechu, przy stole. W tym czasie unikaj np. oglądania telewizji lub czytania gazet. Dokładnie przeżuwaj pokarmy.
  6. W celu odciążenia przewodu pokarmowego, stosuj metody przygotowywania potraw takie jak gotowanie w wodzie lub na parze, duszenie bez obsmażania oraz pieczenie w folii, pergaminie lub naczyniach żaroodpornych bez dodatku tłuszczu.
  7. Wyeliminuj z diety produkty bogate w błonnik pokarmowy, długo zalegające w żołądku, przyspieszające perystaltykę jelit oraz powodujące wzdęcia, np. produkty tłuste i wędzone, potrawy smażone na tłuszczu, nasiona roślin strączkowych, alkohol.
  8. W okresie zaostrzenia choroby zwiększa się zapotrzebowanie na białko, co wynika ze zwiększonego ich katabolizmu. Produkty będące źródłem białka zwierzęcego (mięso, ryby, jaja, mleko i jego przetwory) powinny znajdować się w każdym posiłku. Wybieraj chude mięsa i niskotłuszczowe produkty mleczne. Raz lub dwa razy w tygodniu mięso zastąp rybami, które są źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 o właściwościach przeciwzapalnych. Mięso czerwone spożywaj okazjonalnie, nie więcej niż 350-500 g tygodniowo, a przetwory mięsne (wędliny, kiełbasy, pasztety, wyroby podrobowe itp.) ogranicz do ilości tak małych, jak to możliwe. Spośród źródeł białka roślinnego wybieraj formy lekkostrawne (np. tofu, napój sojowy).
  9. W remisji rozszerzaj dietę stopniowo, produkty wprowadzaj pojedynczo i w niewielkich ilościach w celu sprawdzenia reakcji organizmu. W przypadku wystąpienia dolegliwości ponownie wycofaj je z diety.

Chcesz wiedzieć więcej? Pobierz bezpłatny poradnik dietetyczny przygotowany przez ekspertów Centrum Dietetycznego Online. Znajdziesz w nim zalecenia żywieniowe, listę produktów zalecanych i przeciwskazanych w diecie oraz przykładowy jadłospis zalecany w nieswoistych chorobach zapalnych jelit.

Materiały do pobrania:
Nieswoiste choroby zapalne jelit – zalecenia żywieniowe

0 komentarzy

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Nieswoiste choroby zapalne jelit - zalecenia żywieniowe

To może Cię zainteresować