Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Świąteczny makowiec bez mąki i cukru
Wyszukiwarka
Home 9 Przepisy 9 Desery 9 Świąteczny makowiec bez mąki i cukru

Świąteczny makowiec bez mąki i cukru



Kaloryczność 1 porcji: 237 kcal

  • Białko: 5,4 g
  • Tłuszcz: 16,3 g
  • Węglowodany: 19,4 g
  • Błonnik: 7,3 g

Składniki:

  • 400 g suchego maku
  • 4 średnie jabłka
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki nasion chia
  • 3 łyżki rodzynek
  • ½ szklanki drobno posiekanych orzechów np. włoskich

Sposób przygotowania:

1. Mak zalać wrzątkiem, następnie ostudzić i zmielić.
2. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
3. Przygotowany wcześniej mak i jabłka połączyć, dodać olej, jajka, miód, proszek do pieczenia i nasiona chia.
4. Wszystko dokładnie wymieszać mikserem. Następnie dodać rodzynki oraz orzechy i ponownie wymieszać.
5. Gotową masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Piec w temp. 180oC przez 30 minut z funkcją termoobiegu.

Autor przepisu: mgr Aleksandra Wedziuk
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje