Świąteczny makowiec bez mąki i cukru

Składniki: - 400 g suchego maku - 4 średnie jabłka - 2 jajka - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 4 łyżki oleju rzepakowego - 2 łyżki miodu - 3 łyżki nasion chia - 3 łyżki rodzynek - ½ szklanki drobno posiekanych orzechów np. włoskich

 

Sposób przygotowania:

1. Mak zalać wrzątkiem, następnie ostudzić i zmielić.
2. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
3. Przygotowany wcześniej mak i jabłka połączyć, dodać olej, jajka, miód, proszek do pieczenia i nasiona chia.
4. Wszystko dokładnie wymieszać mikserem. Następnie dodać rodzynki oraz orzechy i ponownie wymieszać.
5. Gotową masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Piec w temp. 180oC przez 30 minut z funkcją termoobiegu.

Kaloryczność 1 porcji: 237 kcal
Białko: 5,4 g
Tłuszcze: 16,3 g
Węglowodany: 19,4 g
Błonnik: 7,3 g

Autor przepisu: mgr Aleksandra Wedziuk
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje