Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Strona główna/ABC Żywienia/Zasady zdrowego żywienia/Konsumpcja żywności wysokoprze...
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Konsumpcja żywności wysokoprzetworzonej i jej wpływ na zdrowie

Konsumpcja żywności wysokoprzetworzonej i jej wpływ na zdrowie

1 października 2024     czas czytania 4 min
Większość żywności i napojów jakie spożywamy są w jakiś sposób przetworzone. W tym kontekście, znaczenie dla zdrowia człowieka mają różnice wynikające z rodzaju żywności, sposobu i stopnia jej przetworzenia.

Dlatego też zaproponowano system klasyfikacji żywności o nazwie NOVA uwzględniający podział żywności na cztery grupy w zależności od stopnia jej przetworzenia tj. żywność nieprzetworzona lub przetworzona w niewielkim stopniu, przetworzone dodatki kulinarne do żywności, żywność przetworzona oraz żywność wysokoprzetworzona. Klasyfikacja ta jest obecnie często wykorzystywana w badaniach oceniających wpływ żywności wysokoprzetworzonej na zdrowie.

Czym jest żywność wysokoprzetworzona?

Zgodnie z klasyfikacją NOVA żywność wysokoprzetworzona (nazywana też ultraprzetworzoną) to szeroka gama produktów gotowych do spożycia wyprodukowanych przemysłowo z użyciem substancji dodatkowych poprawiających smak, wygląd, teksturę, trwałość, z minimalnym udziałem żywności nieprzetworzonej bądź minimalnie przetworzonej. Dodatkowo żywność ta jest często wysokokaloryczna, obfitująca w cukry, sól, tłuszcz. Do tej dużej grupy żywności zalicza się m.in. słodkie napoje gazowane i niegazowane, ciasta i ciastka, desery mleczne, lody, słone przekąski, słodzone płatki śniadaniowe, pieczywo tostowe, gotowe do spożycia sosy i dressingi, niektóre przetwory mięsne (np. kiełbasy, parówki, bekon) czy dania typu instant.

Zgodnie z dostępnymi danymi, od 10% do nawet 60% kilokalorii codziennej diety mieszkańców krajów wysokorozwiniętych pochodzi z żywności wysokoprzetworzonej. W ciągu ostatnich dziesięcioleci dostępność i różnorodność sprzedawanych produktów wysokoprzetworzonych znacznie wzrosła w krajach o różnych poziomach rozwoju gospodarczego, ale szczególnie w wielu krajach o niskich i średnich dochodach.

Konsumpcja żywności wysokoprzetworzonej a zdrowie

Żywność wysokoprzetworzona, poza nierzadko wysoką kalorycznością, znaczną zawartością tłuszczu, cukrów i soli, jest też smakowita, łatwa w konsumpcji, powszechnie dostępna i szeroko reklamowana. Brak kontroli w zakresie ilości i częstotliwości jej spożycia koreluje z negatywnymi skutkami zdrowotnymi w postaci zwiększonego ryzyka otyłości i innych chorób dietozależnych, a nawet wpływa na długość życia. Takie obserwacje potwierdza coraz więcej badań.

W hiszpańskim, prospektywnym badaniu (dane pochodziły od prawie 20 tys. dorosłych uczestników) wykazano, że wyższa konsumpcja żywności wysokoprzetworzonej (powyżej 4 porcji/dziennie) była związana ze wzrostem o ponad 60% ryzyka umieralności z powodu różnych chorób, a dla każdej dodatkowej porcji ryzyko to wzrastało o 18%.  W badaniu tym, w grupie żywności wysokoprzetworzonej uwzględnione zostały produkty dość powszechnie spożywane również w populacji polskiej, takie jak mleczne produkty smakowe (twarożki, jogurty, pudding, koktajle), lody, mięso przetworzone (salami, mortadela, kiełbasy, hamburgery, kaszanka), chipsy ziemniaczane, pizza, „gotowe” ciasta i ciastka, cukierki i czekolady, słodkie napoje (z dodatkiem cukru lub słodzone słodzikami), zupy „instant”, majonez, napoje alkoholowe.

W kolejnym, największym jak dotąd badaniu z tego zakresu, analizą objęto informacje pozyskane od łącznie prawie 10 mln. osób i stwierdzono bezpośredni związek pomiędzy spożywaniem żywności wysokoprzetworzonej, a 32. parametrami zdrowotnymi,  w tym ryzykiem rozwoju nowotworów, schorzeń układu sercowo-naczyniowego, pokarmowego, a także zdrowiem psychicznym. Większe spożycie żywności ultraprzetworzonej wiązało się z większym o 50% ryzykiem zgonu z powodu chorób kardiologicznych, wzrostem o 53% ryzyka zaburzeń psychicznych, większym o 55% ryzykiem otyłości i o 12% – cukrzycy typu 2.

W innej analizie, uwzględniającej dane od ponad 4 tys. osób z regionu Europy (badanie EPIC – European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition), wykazano, że wyższa konsumpcja żywności wysokoprzetworzonej (około 260 g/dzień, bez napojów alkoholowych), była związana z większym o 9% ryzykiem zgonu z powodu nowotworów i chorób kardiometabolicznych. W podgrupach żywności ultraprzetworzonej najsilniejsze powiązania odnotowano dla produktów pochodzenia zwierzęcego i napojów słodzonych zarówno cukrem, jak i słodzikami. Nie odnotowano natomiast takich powiązań w przypadku wysokoprzetworzonych produktów zbożowych – konkretnie pieczywa i płatków, a także dla roślinnych alternatyw produktów pochodzenia zwierzęcego.

Jako przyczyny niekorzystnego wpływu żywności wysokoprzetworzonej na zdrowie  podaje się niekorzystny profil żywieniowy (znaczna zawartość tłuszczów nasyconych, obecność tzw. tłuszczów trans, soli i cukrów, wysoka gęstość energetyczna). Wskazuje się również na czynniki związane ze sposobem produkcji takiej żywności oraz powszechne jej reklamowanie co wpływa na jej nadmierną konsumpcję.

Spożycie żywności wysokoprzetworzonej w Polsce

Krajowe analizy częstotliwości spożycia wybranych kategorii żywności, w tym żywności  wysokoprzetworzonej tj. słonych przekąsek, słodyczy, słodkich napojów czy żywności typu fast food przez dzieci i młodzież, nie napawają optymizmem. Co trzecie dziecko w wieku wczesnoszkolnym codziennie bądź przez większość dni w tygodniu spożywa słodkie napoje. W przypadku nastolatków odsetki te są niższe, niemniej z taką samą częstotliwością słodkie napoje spożywa ok. 10% dziewcząt i 22% chłopców. Co czwarte młodsze dziecko i aż 30% nastolatek, i 45% nastolatków sięga po chipsy oraz inne słone przekąski 2–3 razy w tygodniu i częściej. Spożycie słodyczy takich jak cukierki, żelki, wyroby czekoladowe, ciastka i ciasta przez większość dni w tygodniu i codziennie deklaruje, w zależności od asortymentu i wieku badanych, od 29% do 42% dzieci i młodzieży. Dania typu fast food (np. hamburgery, pizza, kebab) są spożywane kilka razy w tygodniu przez ok. 10% nastolatek i 14% nastolatków. Jednocześnie bardzo niepokojące są statystyki dotyczące występowania nadmiernej masy ciała, zwłaszcza wśród dzieci w wieku wczesnoszkolnym. Najnowsze dane (2022/2023 r.)  wskazują, że nadwaga lub otyłość dotyczy 32,5% 8-latków, częściej chłopców niż dziewczynek. W przypadku osób dorosłych, konsumpcja wymienionych kategorii produktów najczęściej miała charakter okazjonalny – do kilku razy w miesiącu, czasami raz w tygodniu. Jedynie w przypadku słodkich napojów gazowanych odnotowano ich dość regularną konsumpcję tzn. codziennie lub przez większość dni w tygodniu przez ok. 20% mężczyzn i ok. 10% kobiet.

Żywność wysokoprzetworzona a zalecenia żywieniowe

Zalecenia żywieniowe wielu krajów, w tym polskie zalecenia zdrowego żywienia przedstawione w postaci Talerza Zdrowego Żywienia (2021 r.), jednoznacznie wskazują na konieczność ograniczenia konsumpcji produktów przetworzonych z dużą zawartością soli, cukrów i tłuszczów, w tym żywności typu fast food, słodyczy i słonych przekąsek oraz słodzonych napojów. Promowanie zasad prawidłowego żywienia, w tym ograniczenie spożycia produktów wysokoprzetworzonych, ma znaczenie dla zdrowia populacji ogólnej, a zwłaszcza w przypadku dzieci i młodzieży. Racjonalne, zdrowe żywienie jest nie tylko jednym z warunków prawidłowego rozwoju młodych organizmów, dobrego samopoczucia czy lepszych zdolności uczenia się, ale też pozwala budować potencjał zdrowotny na późniejsze lata.

Artykuł opracowany w ramach realizacji Narodowego Programu Zdrowia na lata 2021-2025; Cel Operacyjny: Profilaktyka nadwagi i otyłości; Zadanie: Szkolenia w zakresie zasad zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dla grup zawodowych zaangażowanych w działania na rzecz walki z nadwagą i otyłością (pracodawcy, przemysł spożywczy, menadżerowie zdrowia, zawody medyczne, nauczyciele, pracownicy ochrony zdrowia, pracownicy Państwowej Inspekcji Sanitarnej).

Piśmiennictwo:

  1. Monteiro C. A.: Nutrition and health. The issue is not food, nor nutrients, so much as processing. Public Health Nutrition 2009; 12 (5): 729-731. doi:10.1017/S1368980009005291
  2. Monteiro C.A.,Cannon G., Levy R. et al.: NOVA. The star shines bright. World Nutrition 2016; 7 (1-3). https://www.worldnutritionjournal.org/index.php/wn/article/view/5/4
  3. Rico-Campà A., Martínez-González M.A., Alvarez-Alvarez I. et al.: Association between consumption of ultra-processed foods and all cause mortality: SUN prospective cohort study. BMJ 2019; 365: 1949. doi: 10.1136/bmj.l1949
  4. Lane M.M., Gamage E.,Du S. et al.: Ultra-processed food exposure and adverse health outcomes: umbrella review of epidemiological meta-analyses. BMJ 2024; 384: e077310. doi: https://doi.org/10.1136/bmj-2023-077310
  5. Chang K., Gunter M.J., Rauber F. et al.: Ultra-processed food consumption, cancer risk and cancer mortality: a large-scale prospective analysis within the UK. eClinical Medicine 2023; 56: 101840. https://doi.org/10.1016/j.eclinm.2023.101840
  6. Cordova R., Viallon V., Fontvieille E. et al.: Consumption of ultra-processed foods and risk of multimorbidity of cancer and cardiometabolic diseases: a multinational cohort study. The Lancet Regional Health – Europe 2023; 35: 100771 https://doi.org/10.1016/j.lanepe.2023.100771
  7. Stoś K., Rychlik E., Woźniak A., Ołtarzewski M., Wojda B., Przygoda B., Matczuk E., Pietraś E., Kłys W.: Krajowe badanie sposobu żywienia i stanu odżywienia populacji polskiej. NIZP PZH – PIB, 2021.
  8. Report on the fifth round of data collection, 2018–2020: WHO European Childhood Obesity Surveillance Initiative (COSI). Copenhagen, WHO Regional Office for Europe, 2022
  9. Wolnicka K.: Talerz Zdrowego Żywienia [online]. Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej [dostęp: 28.06.2024]. Dostępny w: https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/talerz-zdrowego-zywienia/

0 komentarzy

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Konsumpcja żywności wysokoprzetworzonej i jej wpływ na zdrowie

To może Cię zainteresować