Pieczone warzywa

  Składniki: - 1 średnia cebula - 3 małe marchewki - ok. 12 pieczarek - 4 duże ziemniaki (ok. 600 g przed obraniem) - 2 łyżki oleju rzepakowego - 2 łyżeczki masła

 

 

 

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki i marchew umyć, obrać, pokroić w kostkę i lekko podgotować (nie rozgotować), zmiękną jeszcze w piekarniku.
2. Obrać cebulę i pieczarki. Cebulę pokroić w piórka, natomiast pieczarki na ćwiartki. Razem zeszklić na oleju.
3. Podgotowane ziemniaki włożyć do naczynia żaroodpornego. Dodać podsmażone pieczarki z cebulą oraz masło. Przyprawić ziołami. Piec ok. 45 minut w 200oC.

Kaloryczność 1 porcji: 263 kcal
Białko: 6 g
Tłuszcz: 11 g
Węglowodany: 40,8 g
Błonnik: 6,2 g

Autor przepisu: mgr Wiktor Łazowski
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje