Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu w lekko osolonej wodzie (możesz użyć innego rodzaju makaronu np. tagliatelle).
2. Na 1 łyżce oleju i 1 łyżce soku z limonki podsmażyć na małym ogniu wyciśnięty czosnek, starty na tarce imbir, drobno pokrojoną cebulę i pora, doprawić pieprzem cytrynowym i szczyptą soli (bez cebuli i pora danie będzie doskonałe dla diety lekkostrawnej).
3. Po zeszkleniu cebuli dodać marchew i cukinię, dusić pod przykryciem do momentu, aż zmiękną (marchew można podgotować wcześniej we wrzątku przez 10 minut, co skróci czas duszenia).
4. Drób pokrojony w kostkę doprawić pieprzem, startą skórką z limonki oraz 1 łyżką soku z limonki. Całość zamarynować w 1 łyżce oleju, następnie dusić na patelni na małym ogniu.
5. Wszystkie składniki połączyć ze sobą (makaron + warzywa + pierś – w wersji wegańskiej tofu).
6. Do smaku dodać liście świeżej kolendry. Podawać na ciepło.
Kaloryczność 1 porcji: 580 kcal
Białko: 32,5 g
Tłuszcze: 23 g
Węglowodany: 65,5 g
Błonnik: 9 g
Autor przepisu: mgr inż. Izabela Przybysz
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl