Dział
Fakty i mity
Na przestrzeni lat powstało wiele mitów dotyczących żywienia oraz zdrowego stylu życia. W tej sekcji rozwiewamy mity i przedstawiamy fakty dotyczące zdrowego stylu życia na podstawie wiarygodnych danych naukowych.
Gotowana marchewka tuczy?
Jeść gotowaną marchewkę czy nie jeść – to pytanie od zawsze pojawia się przy okazji rozmowy o diecie redukującej masę ciała. Marchewka jest bardzo cennym warzywem, bogatym w witaminy i składniki mineralne, dodatkowo indeks glikemiczny gotowanej marchewki wcale nie jest taki wysoki, jak się powszechnie utarło…
Czy ziemniaki tuczą?
Przez lata mówiło się, że osoby będące na diecie odchudzającej powinny zrezygnować z jedzenia ziemniaków, gdyż są one tuczące. Czy, aby na pewno? Czy nie jest to pewnego rodzaju mit żywieniowy?
Unikaj owoców, bo mają cukier
Owoce są źródłem cukrów prostych – to niezaprzeczalny fakt. Wiele osób zadaje sobie pytanie czy z tego powodu należy ich unikać w codziennej diecie? Albo czy cukier z owoców działa w podobny sposób na organizm, jak ten dodawany do słodyczy lub słodzonych napojów?
Czy nie jeść pieczywa na diecie odchudzającej?
Prawidłowo skomponowana dieta odchudzająca zawiera wszystkie produkty żywieniowe wchodzące w skład Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Produkty zbożowe, w tym pieczywo, stanowią jej integralną część. Warto więc zastanowić się, który rodzaj pieczywa jest naszym sprzymierzeńcem w osiągnięciu i utrzymaniu szczupłej sylwetki?
Czy osoby dorosłe nie powinny pić mleka?
Rezygnacja ze spożycia mleka i wybór produktów bezlaktozowych jest obecnie bardzo powszechna. Z różnych źródeł docierają do nas informacje na temat szkodliwości mleka i jego negatywnego wpływu na organizm dorosłego człowieka. Czy argument sugerujący, że żaden dorosły ssak nie pije mleka jest słuszny i rzeczywiście powinniśmy zrezygnować z jego spożycia?
Czy można łączyć pomidora z ogórkiem?
Rosnąca świadomość konsumentów, zainteresowanie jakością produktów, znaczeniem dla zdrowia oraz biodostępnością składników odżywczych, spotyka się z wciąż szeroko rozpowszechnionymi mitami żywieniowymi. Wśród wielu wątpliwości dotyczących właściwego sposobu odżywiania na drodze poszukiwaczy często pojawia się pytanie: „czy można łączyć pomidora z ogórkiem”?
Na anemię buraki?
Burak nie bez powodu jest jednym z najbardziej popularnych warzyw. Zawiera bowiem wiele cennych dla naszego zdrowia witamin i składników mineralnych, zwłaszcza potasu, wapnia, żelaza, folianów oraz antocyjanów, w tym betaninę – barwników o właściwościach przeciwutleniających, przeciwbakteryjnych i przeciwnowotworowych. Jednak, w porównaniu z innymi warzywami buraki dostarczają znacznych ilości sacharozy (6,5 g /100 g produktu), o czym powinny pamiętać osoby chore na cukrzycę.
Czy cytrusy to główne źródło witaminy C?
Witamina C spełnia szereg ważnych funkcji w naszym organizmie. Powszechnie panuje przekonanie, że najlepszym jej źródłem są owoce cytrusowe. Okazuje się jednak, że wiele produktów spożywczych przewyższa cytrynę czy pomarańczę pod względem zawartości witaminy C.
Czy owoce można jeść wieczorem?
W ostatnim czasie w wielu modnych dietach mających na celu pozbycie się zbędnych kilogramów pojawia się zalecenie, aby owoce jeść wyłącznie w pierwszej części dnia. Czy znajduje ono uzasadnienie naukowe i czy rzeczywiście jedzenie owoców po południu lub wieczorem może wpływać niekorzystnie na organizm lub sprzyjać tyciu? Wyjaśnijmy, co jest faktem, a co mitem.
Owoce w cukrzycy – jeść czy nie jeść?
Czy osoby z cukrzycą nie mogą jeść owoców? To jedno z najczęściej zadawanych pytań przez osoby chorujące na cukrzycę. Istnieje wiele mitów na ten temat. Jedni mówią „nie powinieneś”, inni wręcz przeciwnie – „możesz jeść owoce”. Przecież owoce są bardzo zdrowe! Jak to więc jest z owocami w cukrzycy?