Koktajle mleczno-owocowe
Polecanym składnikiem codziennej zdrowej diety są fermentowane produkty mleczne takie jak kefir, maślanka czy jogurt. Świetnie sprawdzą się jako podstawa odżywczego koktajlu, a dzięki obecności bakterii probiotycznych wpłyną na poprawę składu mikroflory jelitowej. Prawidłowa mikroflora jelit (zwłaszcza jelita grubego) może w znaczący sposób oddziaływać na stan zdrowia. Część pożytecznych bakterii pełni działanie ochronne chociażby poprzez zapobieganie namnażaniu drobnoustrojów patogennych, które mogą wywoływać wiele chorób. Aktualne badania jasno wykazują, że zaburzenia mikroflory mogą prowadzić do licznych problemów zdrowotnych m.in. obniżonej odporności i podatności na infekcje.
Oprócz fermentowanych produktów mlecznych do koktajlu warto dodać świeże lub mrożone owoce. Zawierają one wiele cennych składników m.in. witaminę C, w którą bogate są np. cytrusy. Jedna pomarańcza dostarcza ponad 100 mg tej witaminy, co wystarcza na pokrycie dziennego zapotrzebowania przeciętnej dorosłej osoby. Z kolei owoce w odcieniach czerwieni i fioletu (np. jagody, borówki, maliny, truskawki) są źródłem korzystnych dla dobrej kondycji organizmu antyoksydantów. Bogate w antyoksydanty są również przyprawy (m.in. cynamon, kurkuma) oraz orzechy i nasiona, które doskonale sprawdzą się jako dodatek do koktajlu. Koktajl składający się z produktu mlecznego, owocu i dodatków (orzechy, przyprawy, płatki owsiane) może z powodzeniem stanowić np. II śniadanie lub podwieczorek.
Przykładowe przepisy:
https://ncez.pl/przepisy/koktajle/koktajl-malinowy-z-mango-i-nasionami-chia
https://ncez.pl/przepisy/koktajle/koktajl-mleczno-owocowy
https://ncez.pl/przepisy/koktajle/shake-mleczny-z-orzechami
Koktajle warzywno-owocowe
Źródłem wcześniej wspomnianych składników takich jak witamina C, czy antyoksydanty są także świeże warzywa. Dostarczają one również witaminy A (marchew, warzywa liściaste), kwasu foliowego (szpinak), potasu (buraki, pomidory), błonnika oraz wielu innych cennych składników pomagających chronić organizm przed infekcjami i innymi problemami zdrowotnymi.
Czasami zjedzenie odpowiedniej ilości warzyw, czyli min. 400-500 g, w ciągu dnia bywa problematyczne dlatego warto dodatkowo wzbogacić posiłek w koktajl warzywny lub warzywno-owocowy. W takiej formie znacznie łatwiej przemycić warzywa i owoce w większej ilości, szczególnie w przypadku dzieci. Może to także stać się sposobem na „ukrycie” smaku tych mniej lubianych warzyw jak szpinak, który dzięki połączeniu ze słodkimi owocami będzie niemal niezauważalny a tym samym lepiej tolerowany. Tak samo jak w przypadku koktajli mleczno-owocowych smak i właściwości prozdrowotne można dodatkowo wzmacniać poprzez użycie różnego rodzaju aromatycznych, korzennych przypraw.
Przykładowe przepisy:
https://ncez.pl/przepisy/koktajle/pomaranczowy-koktajl-z-kurkuma
https://ncez.pl/przepisy/koktajle/koktajl-ogorkowo-mietowy1
https://ncez.pl/przepisy/koktajle/koktajl-z-selerem-naciowym
https://ncez.pl/przepisy/koktajle/smoothie-z-jarmuzem-i-jablkiem
Napary
W ramach korzystnej dla zdrowia diety warto także korzystać z rozgrzewających i aromatycznych naparów. Począwszy od gotowych mieszanek np. herbat owocowych na bazie dzikiej róży, czy z dodatkiem aceroli, poprzez samodzielnie przygotowany napój imbirowy z cytryną, na kompocie z mnóstwem przypraw kończąc. Każdy z tych napojów będzie chociażby dodatkowym źródłem witaminy C – dzika róża, czy acerola zawierają jej wielokrotnie więcej niż wspomniane wcześniej owoce cytrusowe. Choć najwięcej znajduje się oczywiście w świeżych owocach, również te suszone w postaci herbat warto wykorzystywać. Świetnie do naparów na ciepło sprawdza się świeży korzeń imbiru. Imbir wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych m.in. działanie przeciwzapalne.
Przykładowe przepisy:
https://ncez.pl/przepisy/koktajle/kompot-z-suszonych-owocow-z-imbirem-i-nuta-pomaranczy
Podsumowanie
Nie ma konkretnej diety, konkretnego produktu spożywczego czy suplementu, który uchroni nas przed zakażeniem koronawirusem. Korzystne dla funkcjonowania układu odpornościowego są prawidłowo zbilansowany sposób żywienia i szeroko pojęty zdrowy styl życia. Pamiętajmy, że epidemia nie powinna być wymówką na porzucenie prawidłowych nawyków, a wręcz przeciwnie! Dbajmy o naszą dietę i zdrowie na co dzień, zwłaszcza w tym trudnym czasie.
Piśmiennictwo:
– Mashhadi N.S., Ghiasvand R., Askari G. i wsp.: Anti-Oxidative and Anti-Inflammatory Effects of Ginger in Health and Physical Activity: Review of Current Evidence., Int. J. Prev. Med., 2013, 4 (Suppl 1): S36–S42
– Majewski J., Orylski M., Całkosiński A., Majewski M.: Acerola – tropikalny owoc z ogromną dawką witaminy C., Med. Rodz., 2018, 21(2A): 32-35
– Stanowisko Polskiego Towarzystwa Dietetyki odnośnie żywienia w zapobieganiu i leczeniu COVID-19, 20 marca 2020;
https://ptd.org.pl/sites/default/files/stanowisko_polskiego_towarzystwa_dietetyki_odnosnie_zywienia_w_zapobieganiu
_i_leczeniu_covid.pdf
0 komentarzy